Erős szél fúj, de nagy eső nem lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Több fokkal elmarad a hőmérséklet az ilyenkor megszokottól, és erős lesz az északnyugati szél. Heves zivatarok ugyan előfordulhatnak, ahogy a hidegfront kelet felé vonul, de nagy területet áztató eső nem várható.
Vágólapra másolva!

Erős lesz az északnyugati szél, és a hőmérséklet is több fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól. A hétvégén Közép-Európa időjárását alapvetően ciklonális hatások alakítják. A hidegfront vonulását helyenként heves zivatarok kísérik, de nagy területet áztató eső nem várható.

Csak Görögországban van igazi nyaralóidő

Pénteken többnyire erősen felhős, borult idő várható, csak délután süt ki északnyugaton hosszabb időre a nap. Többfelé valószínű eső, zápor, a Tiszántúlon zivatar is lehet. Az északnyugati szél erős, zivatar környezetében viharos lesz. Délután 21 és 28 fok várható.

Szombaton a sok napsütés mellett főként keleten lesznek erősen felhős időszakok. Keleten zápor, zivatar várható. Az északnyugati szél napközben ismét erős, időnként és helyenként viharos lesz. A 15-25 km/órás átlagszél mellett 45-70 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 16; a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett nyugat felől erősen megnövekszik a felhőt, de csupán néhány helyen fordulhat elő kisebb eső, zápor. A többfelé élénk északnyugati szél időnként megerősödik. A 10-20 km/órás átlagszél mellett 35-55 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, 14; a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Meleg, száraz nyaralóidő inkább Görögországban van, de vasárnapra ott is lehűl a levegő, illetve Spanyolországban is szikrázóan napos az idő, 30, 35 fok közötti csúcshőmérséklettel. Nyugat-Európában szintén hűvösebb idő lesz, a hőmérséklet jellemzően 20, 25 fok között alakul majd a délutáni órákban.

Orvosmeteorológia

A hazánk fölött áthaladó hidegfront lassanként kelet felé távolodik el, a mögötte érkezett több fokkal hűvösebb levegőnek egész hétvégén lesz utánpótlása. Ezek a hatások a paraszimpatikus irányba tolják el a vegetatív idegrendszer működését, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken.

A meleg után mindenképpen kellemesebbnek, komfortosabbnak fogjuk érezni a levegőt. Érdemes kihasználni az időt túrára, kirándulásra - az olykor erős szél se tartson vissza bennünket. Számottevő csapadékra nincs kilátás, legfeljebb keleten eshet az eső, ezért továbbra is szükség lesz a kert, a virágok öntözésére.

A hidegfront miatt a hőmérséklet meg se közelíti a rekordot: a 20, 25 fok jóval elmarad a 34, 35 fok körüli abszolút maximumhőmérsékletektől. Egyébként ebben az időszakban 2002-ben mérték a legmelegebbet, június 24-én Békéscsabán 38,4 fok volt. Hasonló mondható el a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletről: a hétvégén 9, 14 fok lesz a jellemző érték, pedig volt már 4, 8 fok is ebben az időszakban.

Ez történt a héten az időjárásban
A vasárnap átvonult markáns hidegfront mögött ugyan jelentősen, mintegy 10-15 fokkal lehűlt a levegő, de már hétfőn gyorsan emelkedni kezdett a hőmérséklet. Vasárnap még csak 17, 22, hétfőn 21, 25, kedden 26, 31, végül szerdán 29, 34 fok között alakult a csúcshőmérséklet. Hétfőn a napsütés hatására sok volt a gomolyfelhő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében délután zivatarok alakultak ki. Keddtől már száraz levegő volt felettünk, egyre kevesebb gomolyfelhővel, ragyogó napsütéssel. Az időjárásban némi változékonyságot csupán kedd délután egy Szlovákia felől belépő heves zivatar jelentett. Vonulását több helyen 70-90 km/h közötti széllökések, intenzív csapadék és jégeső kísérte.



Pátkai Zsolt