Vágólapra másolva!
Több mint 50 mm eső is hullhat rövid idő leforgása alatt az intenzív záporok, zivatarok miatt Közép-Magyarországon, a Dunántúlon és az Alföldön. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi felületre ötven liter eső zúdulhat. Éjszaka is számítani kell felhőszakadásokra.
Vágólapra másolva!

Közepes szintű, azaz narancs riasztást adott ki a nagy mennyiségű csapadék miatt Közép-Magyarországra, a Dunántúlra és az Alföldre az Országos Meteorológiai Intézet. Helyenként több mint 50 milliméter eső is hullhat rövid idő leforgása alatt az intenzív záporok, zivatarok miatt csütörtök délután. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi felületre ötven liter eső zúdulhat.

Felhőszakadásra kell számítani a délután folyamán a Budai-hegység környékén, az ismétlődő zivatarokból a Bakony középső részein. Később az északnyugati szél is egyre több helyen viharossá fokozódik. Kisebb mennyiségű csapadékra, 25-30 mm esőre a Nyugat-Dunántúlon kell számítani. A délután második felében Győr-Moson-Sopron megyében 80 km/óra körüli legerősebb széllökések lesznek.

A Dél-Dunántúlon szintén az egymás nyomában elhaladó záporok miatt eshet 50 mm eső kis területen; ugyanerre kell számítani a Dél-Alföldön, elsősorban Bács-Kiskun megye északkeleti és Csongrád megye északi részén. Észak-Magyarországon helyenként több mint 25-30 mm csapadék hullhat rövid idő alatt.

Éjszaka elsősorban a Komárom-Szeged vonal száz kilométeres környezetében fordulhat elő felhőszakadással járó zivatar. A Dunántúlon és a középső országrészben ettől függetlenül is várhatók viharos, vagyis 60-80 km/órás széllökések - figyelmeztet az OMSZ. Pénteken a Miskolc-Békéscsaba vonal környezetében alakulnak ki zivatarok, ezekből rövid idő alatt 20-30 mm-nyi csapadék is összejöhet. A középső és a nyugati országrészben az északnyugati szelet viharos (60-75 km/órás) széllökések kísérik, napközben viszont fokozatosan mérséklődik a légmozgás.