Viharossá fokozódik a szél a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
A Dunántúlra a viharossá fokozódó szél miatt adott ki sárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, Észak-Magyarországra és az Alföld északi felére viszont az eső és a zivatarok miatt érvényes a riasztás első fokozata. A hűvös-zivataros idő oka egy hidegfront, szombaton pedig egy magassági hidegörvény kerül az ország fölé.
Vágólapra másolva!

Nagy területen viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél a Közép-Dunántúlon. A legerősebb széllökések elérhetik a 75-80 km/órát, sőt a Bakony szélnek kitett magasabb részein bőven 100 km/órát meghaladó széllökések is lehetnek. Ezért sárga (első fokozatú) riasztást adott ki a térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szintén sárga riasztás érvényes a Dunántúl nyugati vidékeire is, mert a zivatarok mellett egyre fokozódik a széllökések ereje. A délután második felében Győr-Moson-Sopron megyében 80 km/óra körüli széllökésekre is számítani kell.

Észak-Magyarországra és az Alföld északi felére viszont az eső és a zivatarok miatt érvényes a sárga riasztás. Az előbbi régióban heves zivatarok következhetnek be, rövid idő alatt 25-30 milliméter eső hullhat, vagyis egy négyzetméternyi felületre 25-30 liter csapadék zúdulhat. Egy-egy intenzív zivatarban két centiméteres darabokból álló jégeső hullhat. Ugyanilyen mennyiségű csapadékra kell számítani az Észak-Alföldön is, főként a Zempléni-hegység környékén. Szombaton hajnalban a délnyugati határ közelében fekvő területekre sodródhat be egy-egy zivatar.

A hűvös-zivataros idő oka egy hidegfront, szombaton pedig egy magassági hidegörvény kerül az ország fölé. Ezért hétfő estig folytatódik a változékony, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb idő, elszórt esővel, záporokkal és erős északnyugati, nyugati széllel. Kedden már valamivel kellemesebb idő lesz, 22-27 fokig emelkedik a hőmérséklet.