Leesett a hó a Lengyel-Tátrában. A hegység magasabb részein a hőmérséklet alig haladja meg a nulla Celsius-fokot. Jelenleg éppen Közép-Európa a kontinens leghidegebb térsége, még Norvégiában is melegebb van.

Már néhány centiméteres hó borítja az 1987 méteres Kasprowy-csúcsot. A turistáknak tetszik a júliusi tél Lengyelország "téli fővárosa", Zakopane mellett, egyesek palackokba gyűjtik a havat, hogy megmutathassák ismerőseiknek. Zakopanéban 7 fokra csökkent a hőmérséklet, melegedés csak néhány nap múlva várható - jelentette hétfőn a lengyel média.

A Lengyel-Tátrában nem számít rendkívülinek a havazás a nyári hónapokban. 1993 augusztusában a Kasprowyn 90 centiméteres hó esett. Július hónap egész Lengyelországban hideggel és zuhogó esővel köszöntött be, a hőmérséklet tízegynéhány fokra esett vissza.

Jelenleg éppen Közép-Európa a kontinens leghidegebb térsége: a csúcshőmérséklet 12, 18 fok között változik, ehhez hasonló hűvös idő csak Norvégiában jellemző. Európa nagy részén ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok határozzák meg az időjárást, főként a középső és a keleti tájakon.

Forrás: Wikimedia Commons

Meteorológiai állomás a Kasprowy-csúcson télidőben