Fokozatosan visszatér a kánikula

Vágólapra másolva!
Váltakozó nedvességtartalmú, majd kissé szárazabb levegő érkezik kedd estig a Kárpát-medence fölé. Csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. 
Vágólapra másolva!

Kedden napközben csökken a felhőzet, és több órára kisüt a nap. Szórványosan várható záporeső. Az erőteljesebb gomolyfelhő-képződésből a zápor mellett néhol zivatar is kialakul délután, nagyobb eséllyel az Alföldön, illetve az Északi-középhegység térségében, valamint a délnyugati határszélen. A nyugati, északnyugati szél a többfelé megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul.

A folytatásban sok napsütésre, egyre melegebb nyári időre lehet számítani: a hét második felében a 30 fok fölötti csúcshőmérsékletek lesznek a jellemzők. A következő napokban még főként északkeleten, északon lehet több felhő, és ott zápor, zivatar előfordulhat, de jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.

Fokozatosan csökkent a szelídgesztenye és a hárs virágporának átlagkoncentrációja, akárcsak az útifűé és a lóromé. A pázsitfűfélék és a csalánfélék virágporszemei vannak a legnagyobb számban a légkörben. A fenyőfélék, a bodza és a bálványfa virágporából már csak néhány szemet találtak a csapdákban. Országszerte maga a kültéri allergén gombaelemek mennyisége.

Európa időjárása

A kontinens nagy részén többközéppontú ciklonrendszer található, emiatt sokfelé erősen felhős az ég, és a frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul. Kevesebb a felhő Franciaország, az Appennini- és a Balkán-félsziget, valamint a Fekete-tenger térségében, ahol több órára kisüt a nap, és csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Szintén szárazabb az idő a Kelet-európai-síkság keleti területén. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északnyugati és középső tájain több fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól, a legmelegebb délutáni órákban is csak 13, 23 fokot mérnek. Továbbra is meleg van a déli tájakon és Oroszország európai vidékén, ahol 27, 33 fok közé melegszik fel a levegő.