A saját lakhelyen kívül töltött minden egyes hónapért 100 ezer jen (228 ezer forint) kártérítést fizet a fukusimai nukleáris katasztrófa minden érintettjének az erőmű üzemeltetője, a Tepco áramszolgáltató vállalat. Stressztesztnek vetik alá az összes atomerőművet Japánban.

A kártérítéssel a kitelepítetteknek okozott lelki szenvedést akarja ellensúlyozni a fukusimai atomerőmű üzemeltetője - közölte Kaieda Banri japán gazdasági és ipari miniszter. A 228 ezer forintnak megfelelő összegre az a mintegy 160 ezer japán számíthat, akinek teljesen vagy átmenetileg el kellett hagynia az atomerőmű harminc kilométeres körzetét.

A Tepco összesen 48 milliárd jenre (108 milliárd forint) becsüli az újabb kártérítés összköltségét. A vállalat előzőleg háztartásonként egymillió jent (2,29 millió forint) fizetett a márciusi földrengés és szökőár nyomán kialakult nukleáris válság károsultjainak.

Ezzel párhuzamosan a japán kormány stresszteszteknek tervezi alávetni az ország összes atomerőművét, hasonlóan az Európai Unióban kezdődő ellenőrzési folyamathoz. A cél enyhíteni a lakosság a fukusimai katasztrófa után az atomenergiával szemben kialakult bizalmatlanságát. A vizsgálatokban azt ellenőriznék, hogy mennyiben képesek ellenállni az atomerőművek a márciusihoz hasonló, 9-es erősségű földrengésnek, vagy 15 méteres szökőárnak.

A japán energiaipar nehézségek elé néz a nyári csúcsfelhasználás idején, ugyanis több erőművet karbantartás, illetve felülvizsgálat miatt bezártak. Jelenleg az 54 kereskedelmi célú atomreaktor közül csupán 19 működik. Az áramkimaradások elkerülése érdekében a legnagyobb tokiói és észak-keleti felhasználóknak július 1-től az előző évhez képest 15 százalékkal kell csökkenteniük csúcsfelhasználásukat. Ilyen intézkedésre legutóbb az 1974-es olajválság idején volt példa.

Forrás: Tepco

Az újjáépült vízkiemelő és -tisztítóművel csökkentik az óceánba jutó radioaktív szennyezést Fukusimában

A márciusi természeti csapások előtt az atomerőművek a japán áramtermelés mintegy 30 százalékát adták, s a szigetország az Egyesült Államok és Franciaország után a világ harmadik legnagyobb atomenergia-termelő állama volt. Az áramkimaradások elkerülése érdekében leghamarabb a Kyushu Electric Power Co. harminchat éves erőművét indíthatják be Genkai városában. Az erőmű éppen most esett át időszaki karbantartáson.