Vasárnap lesz a legerősebb a kánikula

Vágólapra másolva!
Túlnyomóan derült lesz az idő vasárnap, a akár 38 fok is lehet az Alföldön és a Dunántúl déli részén. Továbbra is meleg, száraz levegő áramlik Afrika felől a Kárpát-medencébe, felhőoszlató hatású anticiklon alakítja az időjárást.
Vágólapra másolva!

Túlnyomóan derült idő lesz vasárnap az ország nagyobb részén. Fokozódik a kánikula: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 38 fok között várható. Az ország nagy részén várhatóan meghaladja a 27 fokot a napi középhőmérséklet. Kicsit kevésbé lesz meleg az északnyugati, északkeleti országrészben, valamint Észak-Magyarországon: több helyen inkább 25, 26 fok körüli középhőmérsékletre kell számítani. Ezzel szemben több helyen 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet az Alföld középső és déli részén, továbbá a Dél-Dunántúlon.

Zivatar elsősorban az Északi-középhegység térségében, illetve az északkeleti megyékben alakulhat ki szombat délután és vasárnap egyaránt a gomolyfelhő-képződés nyomán. Északkeleten a vasárnapra virradó éjszaka is előfordulhat zivatar, amelyet viharos, azaz 60-75 km/órás széllökések és jégeső kísérhet. Az ország más részein valószínűleg nem alakul ki zivatar.

Szombaton 12 órakor 31 fokot mért Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat, a tengerszintre átszámított légnyomás változatlanul 1018 hPa. Pénteken a főváros külterületén mérve 26,4 fok volt a napi középhőmérséklet: ez 5,7 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Hétfőn az időnként megnövekvő felhőzet mellett sok lesz a napsütés, az ország nagy részén tovább tart a kánikula, 30-36 fok meleg lesz. Zápor, zivatar kialakulhat, de a csapadék mennyisége területi átlagban 2 mm alatt valószínű. Megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti szél.