Enyhébb levegő érkezik hétfőn a Kárpát-medence fölé, de tovább folytatódik a kánikula: az Alföldön és a Dél-Dunántúlon délután és este is igen meleg lesz,  a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot. A vasárnapinál is erősebb lesz az UV-sugárzás, már 15 perc alatt le lehet égni.

Hétfőn kissé megenyhülve, de tovább folytatódik a nagy meleg. A hőmérséklet délután általában 31, 36 fok között, északnyugaton 29, 30 fok körül alakul. Késő este többnyire 23, 29 fok valószínű. Az ország déli részére továbbra is harmadfokú hőségriasztás van érvényben: a Dél-Dunántúlon és az Alföldön a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot. A hőség egy enyhe hidegfront miatt hagy alább: kedden már a legtöbb helyen nem haladja meg a 25 fokot a napi középhőmérséklet.

Az erős napsütés mellett egyre több helyen várható zápor. Zivatarok a délnyugati határterületeken, a Dunától keletre, valamint a Dél-Alföldön fordulhatnak elő, ezeket óránkénti 60-90 kilométeres erősségű szél és jégeső is kísérheti. A rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége a 30 millimétert is meghaladhatja. Az ország keleti felében hevesebb zivatarokra is számítani lehet, óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllel, 2 centiméteresnél is nagyobb jégdarabokkal. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarban viharos széllökésekre is számítani kell.

Vasárnap az UV-B sugárzás már megközelítette az extrémnek számító 8-as értéket néhány helyen, és hétfőn ennél is erősebb lehet. Ilyen erősségű UV sugárzás mellett már 15 perc alatt le lehet égni a napon, ezért a meteorológusok elővigyázatosságot, naptejet, és árnyékot javasolnak, különösen a gyermekeknek. A nagy melegben igyunk a szokásosnál több vizet - tanácsolják az orvosok.

Csütörtökig túlnyomóan napos időre van kilátás, délután gyenge gomolyfelhő-képződéssel, amiből csak néhol alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Pénteken hidegfront vonul át, átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és többfelé számíthatunk záporra, zivatarra.

Orvosmeteorológia

Légköri front továbbra sem lesz felettünk, de a délnyugat felől fölénk érkező, igen meleg levegő miatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Sokaknál előfordulhat fejfájás, migrén, fáradékonyság, levertség. Az esetleges alvási zavaroknak is lehetnek légköri okai.

Meleg van egész Európában

Franciaországtól Skandinávia északi részéig ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást. A délre található ciklon melegszektorában, Svájctól Csehországon át Lengyelországig heves zivatarok alakultak ki, ott többfelé 30-35 mm csapadék is előfordult. A Kelet-európai-síkság fölött húzódó összeáramlási zónában több helyen előfordul zivatar, lokálisan felhőszakadással. A kontinens más részein jobbára derült az idő, csapadék sem fordul elő. A Brit-szigeteket leszámítva mindenütt 20 fok felett alakul a nappali órák hőmérséklete, még az Északi-sarkkör mentén is 30, 31 fokot mérnek. Európa legmelegebb tája a Kárpát-medence és a Román-alföld térsége, itt 36, 39 fok is előfordul.