Szupercellás zivatar is lehet este a Dunántúlon

2011.07.14. 11:31

Szupercellás zivatar kialakulására is van esély a Dunántúlon csütörtök délután és este az érkező hidegfront miatt. A heves zivatarokat a 90-120 km/órát meghaladó szélrohamok és nagyobb, akár 3-5 centiméteres jégdarabokból álló jégeső kísérheti - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A zivatar Sopront már elérte.

Viharos széllel és jégesővel már megérkezett a hidegfront a Nyugat-Dunántúlra. A következő órákban is várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket akár 120 kilométer/órás erősségű szél és három centiméter körüli jég is kísérhet. A Dunántúl többi részén is lehet számítani intenzívebb zivatarokra délután és este. A zivatarok helyszínein a hőmérséklet jelentősen visszaeshet, Szentgotthárdon például a kora délutáni órákban 21 fokot is mértek - mondta el Darányi Mariann, az OMSZ veszélyjelző munkatársa az MTI-nek.

A szupercellák a legveszélyesebb időjárási jelenségek közé tartoznak, mert a bennük fellépő heves feláramlások miatt húsz-harminc kilométer hosszúságban elnyúló felhőtömbök jönnek létre, amelyek nagy mennyiségű csapadékot zúdítanak a felszínre. A szupercellás zivatar több órán keresztül is fenntartja magát. A nem szupercellás, de heves zivatarokat a Dunántúlon helyenként 70-90 km/órás széllökések, néhol jégeső (1-2 cm-es jégmérettel) és rövid idő alatt akár 30 mm-t meghaladó csapadék kíséri. Ez annyit tesz, hogy egy négyzetméternyi felületre harminc liter eső zúdul.

Késő estétől és éjszaka helyenként a középső országrészben is előfordulhat zivatar, 70-90 km/óra közötti széllökés és kisebb méretű jég kíséretében. Pénteken a Dunától keletre alakulnak ki szórványosan zivatarok, főként a déli óráktól. Heves zivatar a Tiszántúlon és északkeleten fordulhat elő, 90 km/óra feletti széllökésekkel, két centiméter fölötti jéggel és néhol akár 50 mm feletti csapadékkal.

Csütörtökön az ország nagy részén 27, 28 fok körüli napi középhőmérséklet várható, de az Alföldön néhol akár 30 fok is lehet - Szegeden 11 órakor 31 fokot, Kecskeméten 32 fokot mért az OMSZ. A hűvösebb levegő hatására ugyanakkor az északnyugati részeken lesznek olyan helyek, ahol 25, 26 foknál nem lesz magasabb a középhőmérséklet.

Pénteken főként az Alföldön várható 27 fok feletti középhőmérséklet. A Dunántúl déli részén, a középső országrészben és északkeleten 25 fok feletti középhőmérséklet valószínű. A Dunántúl középső és északnyugati részén 25 fok alatt alakul a középhőmérséklet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK