Hétvégén is kitart a szeles, csapadékos idő

Vágólapra másolva!
Egy mediterrán ciklon hatására hétvégén tovább folytatódik a csapadékos idő. A mérsékelt szél időnként megerősödhet, és erősebb széllökésekre is számíthatunk. A nappali hőmérséklet 20, 27 fok körül alakul.
Vágólapra másolva!

Szombaton eleinte keleten még több órára kisüt a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Nyugat felől egyre többfelé várható kiadós eső, zápor, főleg a déli megyékben zivatarok is kialakulhatnak átmeneti viharos széllökésekkel. Hajnalban 10, 15 fok, délután nyugaton csupán 17, 20, keleten még 23, 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, de kevés napsütés is valószínű. Továbbra is többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, és helyenként jelentősebb csapadék hullhat. A Dunántúlon északira fordul és helyenként megerősödik a szél, zivatarok idején is lehetnek erősebb széllökések. Hajnalban 11, 17 fok, délután 19, 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Frontérzékenyek vigyázzanak!

Egy térségünk fölött átvonuló újabb ciklonnak köszönhetően mind a hideg-, mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben részt vevők számára fokozott óvatosság ajánlatos, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A csapadékos idő könnyít a kerttulajdonosok dolgán, hisz az ország nagy részén kiadós esőre számíthatunk, egy rövid időre elfelejthetik a locsolást. A kiadós csapadék rá is fért a növényekre, hisz a korábbi napok igen meleg időjárása fokozott párolgást eredményezett, s emiatt a talajok felső rétegében jelentősen csökkent a víztartalom. A gabona betakarításával már szinte mindenhol végeztek, így az idei termést nem teszi tönkre a hűvös, csapadékos idő.

Az Adriára visszatér a nyár

A hétvégén a környező országok időjárását is az a mediterrán ciklon alakítja, ami szombatról-vasárnapra átvonul a Kárpát-medence térsége felett. Hazánktól északra (Ausztria, Szlovákia, Lengyelország) területén még a magyarországinál is hűvösebb idő várható, gyakori esővel, záporokkal. A tőlünk délre eső területek (Horvátország, Szerbia) fölé ugyanakkor már meleg levegő érkezik, ezeken a területeken visszatér a nyár, az adriai tengerpart délebbre eső részén sok napsütés, meleg, strandidő várható. Romániában a mienkhez hasonló, változékony, hűvös idő várható kiadós csapadékkal.

"Kék Szalag" - meteorológus szemmel

A múlt hét végén megrendezett hagyományos balatoni vitorlásverseny sokáig emlékezetes marad majd a résztvevőknek, hisz az időjárás "váratlan" eseményei komoly problémát okoztak sok indulónak. A következtetések levonása nem a mi dolgunk, pusztán az események hitelesség követhetősége miatt írjuk le, mi is történt a verseny első napján, illetve éjszakáján. A tőlünk nyugatra lévő hidegfront előtt kialakuló déli áramlásban indult a mezőny. A front közeledtével az egyre labilisabb légköri viszonyok kedvező alkalmat teremtettek a front előtti zivatarok kialakulásához. Az első tornyos gomolyfelhők este 8 óra körül jelentek meg a tótól északra, és vonultak kelet, északkelet felé. Zivatartevékenység nem volt a tó felett (szerencsére), csak a Bakonytól északra vonuló zivatarok kifutó szele érte el a tavat és a vitorlásokat. Az éjszaka mért legerősebb széllökést Fonyódon regisztrálták a műszerek, 72 km/órás értékkel, de szinte egész éjszaka érték erős, viharos lökések a vitorlásokat. Másnap - pénteken - aztán megérkezett a front is, így csak az esti órákra mérséklődött annyira a szél, hogy már ne okozzon problémát senkinek. Az éjszakai viharos időben embert próbáló körülmények közt kellett menteni a tavat talán kevésbé ismerő sportolókat. Tapasztalt vitorlázók állítják, hogy több évet kell a Balatonon hajózni ahhoz, hogy a széljárásokat valamelyest kiismerjék. No és persze emellé az sem árt, ha van egy megbízható időjárás-előrejelzésünk is.

Ilyen volt a héten az időjárás

A hét első napjaiban még igen meleg levegőt szállított fölénk a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon, a délutáni órákra általában 29-34 fokig melegedett a levegő, az ország nagy részén még hamisítatlan strandidő volt. A Dunántúl északi részén a záporok, zivatarok hatására azonban már hűvösebbre fordult az idő. Szerdától egy mediterrán ciklon alakította időjárásunkat, többnyire felhős volt az ég, és többfelé esett az eső, hűvös levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, jelentősen visszaesett a nappali felmelegedés mértéke. A hét végén egy újabb kis légörvény vonul át felettünk, emiatt jelentős melegedésre nem számíthatunk, folytatódik a változékony, kora nyárias idő.



OMSZ