Vágólapra másolva!
A sarkköri tájon valaha észlelt legnagyobb tundratűz 2007-ben annyi szén-dioxidot engedett a légkörbe, amennyit a tundra az előző fél évszázad során megkötött. Az alaszkai Északi Lejtőn, az Anaktuvuk-folyó mentén föllángolt tűz a bizonyság arra, milyen rövid idő alatt fordulhat a visszájára egy évtizedekig tartó folyamat. 
Vágólapra másolva!

A tundravidékeken a talaj szerves anyagokat és akár több ezer éve megkötött szén-dioxidot tartalmazó rétegei alatt húzódik a permafroszt, az örökké fagyott réteg. Keveset tudunk arról, milyen hatást gyakorolnak a tundratüzek a helyi ökoszisztéma szén-dioxid-újrahasznosító képességére. A fagyos, lápos talajon kevéssé terjed tova a láng, ezért a felszíni vegetáció szőnyege alatt érintetlen marad a talajban megkötött szén-dioxid. A globális felmelegedés következményei azonban itt is tetten érhetők, olvasható a Nature folyóirat július 28-i számában.

"Az elmúlt bő tizenegyezer évben alig fordult elő tundratűz, ám az utóbbi időben mind gyakoribb" - mondja Syndonia Bret-Harte, az Alaszkai Egyetem Fairbanks Sarkbiológiai Intézetének ökológusa. Az Anaktuvuk mentén 1039 négyzetkilométeren égett a tűz, ez nagyjából 40-szerese a Velencei-tó felületének.

Az űrből is jól látható füstfelhővel 2,3 millió tonna, a radiokarbonos vizsgálatok szerint fél évszázad alatt megkötött szén-dioxid áradt ki a légkörbe. "Olyan mennyiség ez, mintha egy sarkvidéki erdő égett volna le" - mondja a tanulmány vezető szerzője, Michelle Mack, a Floridai Egyetem biológusa.

Amennyiben efféle tüzek csak 80-150 évente egyszer következnek be, a terület képes lehet regenerálódni. A globális fölmelegedés következtében azonban enyhül a sarkvidéki hideg szorítása, olvad a talaj, és a mind melegebb nyarak során egyre mélyebben szárad ki. A pusztító tűz föllobbanásához pedig elég egy villám, mint az Anaktuvuknál 2007-ben. "Az aszályos nyár után a terület negyven százaléka gyakorlatilag porrá égett, ráadásul a szeptemberi szelek messzire terítették a parazsat" - magyarázza Bret-Harte. A füstfelhő szürke fala még 24 kilométer távolságból is látható volt.

Forrás: NASA/GSFC, MODIS Rapid Response
A NASA MODIS műholdjának felvételének jobb alsó negyedében látható az Anaktuvuk-folyó mentén pusztító tűz, az alaszkai Brooke Range Északi Lejtőjén (piros folt)

A tundratüzek legnagyobb veszélye, hogy elégetik szerves takarót a fagyott rétegek felett - ám amennyiben a klímaváltozás hatására a mélyebb rétegek is fölolvadnak, rövid idő alatt olyan mennyiségű üvegházhatású gáz kerülhet a levegőbe, ami fölgyorsíthatja a globális fölmelegedést.