Tíz éve nem érte ekkora olajszennyezés az Északi-tengert

Vágólapra másolva!
Több mint 200 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe Skócia mellett a Shell egyik fúrótornyának megsérült vezetékéből. A szivárgást  még nem fékezték meg véglegesen. A szennyezés veszélyeztetheti a tengeri szárnyasokat, főleg az alkafélék repülni még nem tudó fiókáit.
Vágólapra másolva!

A szivárgást már a múlt héten fedezték fel. Azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 tonna, vagyis mintegy 1300 hordó olaj ömlött a tengerbe, de nem valószínű, hogy eléri a partokat, várhatóan szétoszlik a tengerben. Tíz éve nem történt ekkora kőolajszennyezés az Északi-tengeren a brit kormány statisztikái szerint. A Gannet Alpha fúrótorony 180 kilométerre található a skóciai Aberdeen városától.

A cég bejelentette: a tengeralatti kőolajkutat lezárták. Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: jelenleg egy tonna olaj úszik a víz felszínén, de ez a mennyiség folyamatosan változik. A vízen úszó olaj jelentősen csökkent a hétvégén az erős szél és a nagy hullámok miatt. A brit energia- és klímaügyi minisztérium álláspontja szerint bár az eset korántsem olyan súlyos, mint BP miatti olajkatasztrófa a Mexikói-öbölben 2010-ben, brit viszonylatban igen jelentős környezetszennyezésről van szó. 2009-ben összesen került 50,93 tonna nyersolaj az Északi-tengerbe.

Környezetvédő szervezetek - többek között a Greenpeace - szerint a Gannet Alpha szennyezése veszélyezteti a tengeri szárnyasokat, főleg a fiatal alkaféléket, amelyek nyár végén még nem tudnak repülni. A szervezetek továbbá azt kifogásolják, hogy a Shell nem beszél nyíltan a balesetről. "Bár nyilvánvalóan nehéz pontosan megítélni a kiömlött olaj mennyiségét, elengedhetetlen, hogy a Shell és az energia- és klímaügyi minisztérium rendszeresen tájékoztasson a történtekről" - nyilatkozta a történtekről Richard Lochhead skót környezetvédelmi miniszter.