Már két helyen ömlik az olaj az Északi-tengerbe

Vágólapra másolva!
Újabb helyen sérült meg a Shell egyik fúrótornyának vezetéke az Északi-tengeren. A Shell közölte: jelenleg a második szivárgás pontos helyének meghatározásán dolgoznak. A szennyezés várhatóan szétoszlik a tengerben, eddig mintegy fél négyzetkilométernyi területen borította be a víz felszínét.
Vágólapra másolva!

Újabb helyen sérült meg az Esso és a Shell Gannet Alpha olajfúrótornyának vezetéke az Északi-tengeren, 180 kilométerre a skóciai Aberdeen városától. A szivárgást már a múlt héten felfedezték, azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 tonna, vagyis 1300 hordó olaj ömlött a tengerbe. A Mexikói-öbölbe becslések szerint 3,2-4,9 millió hordó olaj ömlött a BP fúrótornyának elsüllyedése miatt 2010-ben.

Jelenleg a második szivárgás pontos helyének meghatározásán dolgoznak, közölte a Shell. Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: "Nagyon összetett tengeralatti infrastruktúránk van, és a második hely, ahol a vezeték megsérült, egy nehezen megközelíthető részen van. A búvárcsapatainknak még időre van szükségük a szivárgás helyének megtalálásához." A "könnyű, alacsony viszkozitású nyersolajfolt körülbelül fél négyzetkilométeren borította be a tengert" - közölte az olajcég. Korábban a Greenpeace arra panaszkodott, hogy a Shell nem tájékoztatja őket az ügyben, állításuk szerint a szivárgás tényét is csak napokkal később jelentette be a vállalat.

Forrás:MTI/EPA/Royal Dutch Shell/Ken Taylor

Így nézett ki a Gannet Alpha fúrótorony 2009-ben

"Bármekkora mennyiségű olajról is van szó, ha rossz helyen, rossz időben kerül a tengerbe, az katasztrofális hatással lehet az élővilágra" - közölte a The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) Scotland környezetvédelmi szervezet igazgatója. Stuart Housden felajánlotta, hogy a szervezet segíteni fog annak felmérésére, hogy a szivárgás mennyire kockázatos a madarakra nézve.

A Gannet-olajmezőről idén január és április között naponta 13 500 hordó olajt termeltek ki. Az olajmező az amerikai Exxon leányvállalata, az Esso tulajdonában van, de a kitermelést a Shell végzi. A könnyű nyersolaj rendszerint többet ér az árutőzsdéken, mert a finomítókban nagyobb mennyiségű benzint és gázolajat lehet előállítani belőle.