Vágólapra másolva!
Jó eséllyel indulhat a Guinness-rekord megszerzéséért az az építmény, amely 14,5 négyzetméteres alkotóházként működhet a lengyel fővárosban. A házat helytakarékos módon két meglevő épület közötti térközben húznák fel, acélszerkezetét préselt faforgács lapokkal borítják. A fölcsukható lépcsőbejárat egyben a nappali padlója is.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kortárs író és filmrendező Etgar Keret számára épül a világ legkeskenyebb háza címére esélyes lakhely a varsói Wola negyedben. A Chlodna utca 22. és a Zelazna utca 74. közötti foghíjban Jakub Szczesny építész látta meg a lehetőséget: ha már ötperces novelláiról híres a leendő tulajdonos, valószínűleg értékeli az építészeti fricskát és a zsebkendőnyi lakóteret. (A környék itt látható a Google térképén.)

Amennyiben az épület megkapja a helyi hatóságok építési engedélyét, decemberre készülhet el. A Keret-ház szélessége 122 és 72 centiméter között lesz, a három szinten elfér egy étkezős konyha, mellette zuhanyzó, fölötte dolgozó és hálófülke - bár az emeletek között a helyszűke miatt létrán kell közlekedni. Az író művészbarátait is vendégül kívánja látni új apartmanjában. A nappali padlóját a bejárattól távirányítással fölcsukódó lépcső alkotja, de a falon bajos lesz egy méretesebb plazmatévét elhelyezni.

Forrás: Keret House

Látványtervek a szuperkeskeny házról

Az acélszerkezetű ház oldalát, tetejét és szintjeit betonréteggel fedett préselt faforgács lapok alkotják, amelyek között extrudált polisztirénhab biztosítja a szigetelést. A Keret-ház csupán az áramot nyeri a szomszédos épülettől, víz- és csatornarendszere önálló lesz, ehhez a vitorlás hajókon alkalmazott technológiát alkalmazzák.

A Guinness-rekordok között eddig a világ legkeskenyebb háza címet a skóciai The Wedge tartotta. Igazság szerint azonban az 1875-ben felhúzott nyaralónak csak a homlokzata keskeny (119 centiméteres), az utcafronttól hátrafelé bővül a hat méter hosszú épület, a lakótér helyenként a 3,35 métert is eléri. A Keret-ház tehát jó eséllyel pályázik a valóban legkeskenyebb ház címére, de ami postacímet illeti, nem lesz könnyű eldönteni: Chlodna utca 22,3 vagy Zelazna 74,2 legyen?

Forrás: Keret House

Így építenék be a foghíjtelket