Kánikula lesz a héten - hőségriadó, magas pollenszint hétfőn

Vágólapra másolva!
Egész héten kánikula lesz: a legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 31, 36, de pénteken már 33, 38 fok között valószínű. A hőség miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfőre a Dunántúlra az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert a napi középhőmérséklet 25 fok közelében alakul. Sokfelé nagyon erős lesz az ultraibolya sugárzás.
Vágólapra másolva!

Hétfő estig nagyrészt derült, száraz idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 között várható, késő estére 20, 25 fok közé hűl a levegő. A hőség miatt kilenc megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ): a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében.

Késő délutántól besodródhat egy-egy zápor, zivatar az északkeleti határvidékre, viharos széllökésekkel. A Kisalföld környékén megélénkül a déli szél, másutt többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Zivatar környékén viharos széllökés is előfordulhat.

Legutóbb július közepén volt hasonló hőséghullám, az idei legmagasabb hőmérsékletet, a 39,1 Celsius-fokot is ekkor mérték, de van rá esély, hogy ezen héten ismét megdőlnek a napi melegrekordok - mondta Csonka Tamás, az OMSZ veszélyjelző munkatársa az MTI-nek.

Kedden az ország nagy részén derült, napos idő várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke éjszaka 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 36 fok között alakul. A tiszta időben legfeljebb északkeleten fordulhat elő néhol zápor, esetleg zivatar. A délkeleti, déli szél csak néhol élénkül meg. Az 5-15 km/órás átlagszél mellett 20-35 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Egyelőre nem látható, mikor ér véget a hőséghullám: augusztus 27. és 29. között megszűnhet a kánikula, de ez az előrejelzés még bizonytalan. A hét további részében így túlnyomóan derült, napos időre kell számítani. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb északkeleten fordulhat elő néhol zápor, esetleg zivatar.

Az ország nagyobb részén magas a pollenterhelés a többnyire száraz, meleg idő miatt. Egyre erősödik a parlagfű pollenszórása, különösen az Észak- és a Dél-Alföldön. A parlagfűterhelést tovább fokozta, hogy az üröm és a csalánfélék pollenkoncentrációja is elérte a magas szintet. Ugyancsak nagy volt a kender heti összpollenszáma sok városban. A kültéri allergén gombák (Alternaria, Cladosporium) is magas koncentrációban vannak jelen. Térképes tájékoztató itt látható a pollenszintekről.