38 fokig erősödik a kánikula szerdán

Vágólapra másolva!
Tovább fokozódik a meleg a hét második felében: szerdán hajnalban 16-22 fok várható, délutánra 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hőség csütörtökön és pénteken tetőzik, mindkét nap elérheti a 38 fokot a hőmérséklet. Enyhülés leghamarabb jövő keddre várható.
Vágólapra másolva!

A tartós hőség miatt szerdára az ország 14 megyéjére és a főváros területére piros, a többi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, ezért erre a térségre vonatkozik a legmagasabb szintű figyelmeztetés.

Valamivel hűvösebb lesz szerdán az északkeleti megyékben. 25 fok körüli napi középhőmérséklet várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. Szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el Paller Judit országos tiszti főorvos.

Leghamarabb jövő keddtől enyhülhet a meleg

Kedden egyébként 31, 36 fokig nő a hőmérséklet. A legmelegebb valószínűleg a déli területeken és a Balatonnál lesz, míg a leghűvösebb az Északi-középhegységben várható. Szombaton némileg mérséklődik a kánikula, de még ekkor is 30-35, vasárnap pedig 28-33 fokra lehet számítani. Szombatig, vasárnapig nem valószínű csapadék. Vasárnap az Északi-középhegységben lehet néhol egy-egy zárpor, de hétfőn is csak helyenként kell esőre számítani. Az előrejelzések szerint jövő kedd, szerda környékén érkezhet meg a több csapadékot hozó hidegfront, de ez még bizonytalan.

Az idén eddig egy nagy hőséghullám volt július első felében, amikor megdőlt több, aznapra vonatkozó hőmérsékleti rekord. A július eleji kánikula ideje alatt 25-30 százalékkal nagyobb volt a halálozási arány Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettesének adatai szerint.

Orvosmeteorológia
A fokozódó meleg miatt a melegfrontnál szokásos tüneteket okozhat: olykor fejfájás, rossz közérzet jelentkezhet. Ilyenkor fokozott a szervezet vízvesztése, a hiányt legcélszerűbben ásványvízzel pótolhatjuk. Sokfelé nagyon erős lesz az ultraibolya-sugárzás, ezért a déli, délutáni órákban lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt.