Zivatarokkal ér véget a kánikula

Vágólapra másolva!
Szombat délután-este hidegfront éri el Magyarországot, záporral, zivatarral. A szélvihar a Balaton térségében, a Kisalföldön és a Bakonyban lesz a legerősebb, a széllökések meghaladhatják a 100 km/órát is. Vasárnap délelőtt északkeleten is megszűnnek a zivatarok, délutánra pedig mindenütt mérséklődik a szél. Vasárnap sok lesz a napsütés az időnkénti felhősödés mellett. Jövő hét elején csökken a hőség.
Vágólapra másolva!

Szombaton eleinte derült, napos idő várható, azonban a Dunántúlon délután már megnövekszik a gomolyfelhőzet. Késő délutántól egy nyugat felől érkező hidegfront véget vet a kánikulának. A front érkeztével a Dunántúlon egyre többfelé viharossá (60-90 km/óra) fokozódik az északnyugati szél, sőt a Kisalföld, a Bakony és a Balaton térségében komoly szélviharra, 100 km/órát meghaladó széllökésekre kell felkészülni. A Dunántúlon a front mentén heves zivatar is kialakulhat, amelyhez szintén társulhat 90-100 km/óra fölötti széllökés, illetve nagyobb méretű (2 cm fölötti átmérőjű) jég - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Éjszaka a középső és az északkeleti megyékben alakulhat ki néhol zivatar, de heves zivatar nem valószínű. Vasárnap délelőtt északkeleten is megszűnnek a zivatarok, a délutáni órákra pedig mindenütt mérséklődik a szél.

A hidegfront miatt országszerte egy-két fokkal alacsonyabban alakulnak a maximumhőmérsékletek. Keleten, északkeleten 25-26 fokos középhőmérsékletre lehet számítani. A szombatra virradó éjszaka igen meleg lesz a Dunántúlon és a középső országrészben, így ott a napi középhőmérséklet ismét 27 fok körül alakul.

Vasárnap az ország nagy részén sok lesz a napsütés az időnkénti felhősödés mellett, de kezdetben északkeleten még többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott helyenként zápor, zivatar is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15, 20 fok között, északnyugaton 15 fok alatt alakul, de kora délutánra 24-30 fokra melegszik a levegő.

A folytatásban is csökken a forróság: hétfőn 26-32 fok várható. Kedden valamivel még hűvösebb lesz, 24-31 foknál nem lesz melegebb, és északkeleten egy-egy zápor is előfordulhat. Mivel csökken a meleg, az országos tiszti főorvos egy szinttel mérsékelte a legmagasabb szintű hőségriasztást, így szombaton 0 órától vasárnap éjfélig a másodfokú riasztás érvényes.

Hagyományos értelemben vett fronthatás szombatig nem várható, de közvetett módon negatívan befolyásolja a szervezet működését a nagy meleg és az erős UV-B sugárzás. Az augusztus végi időszak ellenére is keletkezhet rövid idő alatt bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Szombat délután, estefelé hidegfront érkezik, ezért a hidegfronttal együtt járó tünetek is észlelhetők lesznek: legáltalánosabb panaszként a fejfájás és a migrén. A reflexidő a hőségben, majd a front hatására is egyaránt megnyúlhat. A hidegfront érkezésekor a szervezet görcskészsége is erősödik. A napos, meleg, száraz idő - a hőségtől eltekintve - kedvez a gyümölcsök érési, cukrosodási folyamatának, így a szüretelésnek. Ugyanakkor a vízigényesebb növénykultúrák kényszerérését is kiváltja a száraz, forró idő.

Horvátországban zavartalan a napsütés

A hétvégén hidegfront alakítja az időjárást nyugaton, elsősorban Németországban, Franciaországban, valamint Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban. A front vonulását néhol heves zivatarok is kísérik. Ennek következtében megszűnik a hőség Ausztria, Németország területén, ahol sokfelé jelenleg is figyelmeztető előrejelzés van érvényben a magas napi középhőmérséklet miatt. Ha a hétvégén valaki teljesen zavartalan napsütésre és melegre vágyik, akkor Olaszország, Horvátország vagy Görögország a megfelelő választás.

A múlt pénteken és szombaton még hidegfront alakította az időjárást, a kánikula átmenetileg megszűnt, hétfőtől azonban erőteljes melegedés kezdődött. Ennek okozója egy dél felől benyúló magassági anticiklon, amelynek áramlási rendszerében érkezett az igen meleg levegő. Hétfőtől csütörtökig szinte felhő sem volt az égen. A délutáni órák hőmérséklete az augusztusi, egyre hosszabb éjszakák ellenére is magas volt: vasárnap még csupán 26-32, hétfőn már 29-34, kedden 31-37, végül szerdán 33-39 fokot mértek.

Az elmúlt egy-két napban több melegrekord is megdőlt, és várhatóan szombatig még további napi rekordok születnek. Augusztus 24-én új országos napi melegrekord állt be, Bugacon 39,1 fok volt, ez egytized fokkal magasabb a 2007-ben Túrkevén mért értékhez képest. A fővárosban is rekord született Újpest városrészben: 36,9 fok az új érték az 1918-ban mért 34,3 fokkal szemben. Pénteken is megdőlt a budapesti napi melegrekord, 37 fokot mértek, az eddigi rekord 36,5 fok volt 1950-ből.