Nyolcvan liter biodízellel kerüli meg a Földet két magyar hajós - videó

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint 80 liter üzemanyag felhasználásával tervezi körbehajózni a Földet két magyar sportember. A középkategóriás vitorláson napelemek és szélkerék szolgáltatja az áramot, a páros LED-es világítással takarékoskodik. Ivóvizet a tengerből nyernek, és a fő táplálékforrás a hal lesz a másfél évesre tervezett Föld körüli úton. 
Vágólapra másolva!

Kizárólag megújuló energiaforrásokat használ fel két magyar vitorlázó 540 naposra tervezett Föld körüli útján. A szokványos napelemek és szélkerék mellett olyan újrahasznosított anyagokból gyártott, zselés akkumulátorokat építettek be vitorlásukba, amelyekből borulás esetén sem kerülhet ki a sav a környezetbe - mondta Blaskovich Ákos az [origo]-nak. Előírás szerint a vitorlásoknak is motort kell használniuk a kikötőkbe behajózáskor és a a Panama-csatornánál, de konkrét számítások nem készültek arról, minimum hány liter üzemanyag felhasználásával lehet megkerülni a Földet - magyarázta Blaskovich. A cél az, hogy mindössze nyolcvan liter, használt sütőolajból nyert üzemanyagot használjanak el az egész út alatt.

Blaskovich Ákos-Csák Attila páros szeptember 11-én indul a 45 ezer kilométeres útra. Az ivóvizet vízkészítő berendezéssel a tengerből nyerik majd, így nem termelnek szemetet a PET-palackokkal, és többnyire tengerből kifogott halakat esznek. A páros három éve készül az útra; a 43 lábas, Tempest nevű középkategóriás vitorlás átalakítása és felújítása közel 30 ezer euróba került. A hajótestet olyan algagátló anyaggal borították, ami kevésbé szennyezi a tengert, mint a hagyományos.