Estére is csak 30 fokig csökken a hőség

Vágólapra másolva!
Továbbra is erős kánikulát okoz a Kárpát-medence fölé áramló afrikai meleg levegő. A legmagasabb hőmérséklet délután 39 fok lesz, a Dél-Alföldön a Tisza mentén lesz a legnagyobb a meleg. A legmagasabb szintű hőségriasztás péntek éjfélig van érvényben.
Vágólapra másolva!

Pénteken folytatódik a kánikula, az ország legnagyobb részén derült idő lesz. A hőmérséklet délután többnyire 34 és 39 fok között várható, így megdőlhet a napi melegrekord. A napi középhőmérséklet 27 fok körül alakul az ország legnagyobb részén, a déli, délkeleti megyékben 28 fok körül valószínű. Késő estére is csak 24, 30 fok közé hűl a levegő. Az ÁNTSZ legmagasabb fokozatú hőségriasztása szombaton 0 óráig van érvényben.

Kevés gomolyfelhő északkeleten, keleten lehet. Délután kialakulhat egy-egy zivatar elsősorban az Északi-középhegységben, illetve az északkeleti határ közelében. Utóbbi területen 90 km/óra feletti szélroham és jégeső sem zárható ki (2 cm feletti szemekkel), de a heves zivatarnak kicsi a valószínűsége. Megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél.

Csütörtökön ismét megdőlt az országos és a budapesti napi melegrekord. A legmelegebb Bács-Kiskun megyei Csávolyon volt, ott 39,2 Celsius-fokot mértek. Ezen napon eddig 1943-ban, Túrkevén volt a legmelegebb, ahol annak idején 36,5 Celsius-fok volt. A fővárosi rekord Pestszentlőrincen dőlt meg, 38 fokkal. Budapesten ezzel több mint 120 éves rekord dőlt meg, 1890 óta Budapesten augusztus 25-én nem mértek 34,6 foknál magasabb hőmérsékletet. Csütörtök hajnalban is rekordmeleg volt: Pécsen 23,8 fokot mértek.