Nem tér vissza a kánikula a héten

Vágólapra másolva!
Az ország nagy részén kisüt a nap az átvonult hidegfront után. A hét elején általában 30 fokig melegszik a levegő. Az elmúlt napokban több melegrekord is megdőlt, a következőkben viszont már nem lesz forróság.
Vágólapra másolva!

Az átvonult hidegfront után hétfőn általában sok lesz a napsütés. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 17 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok körül alakul. A felhőzet időként megnövekszik, főként délután. Csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, az 5-10 km/órás átlagszél mellett 15-25 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Már nem lesz a szervezetet fokozottan megterhelő hőség, de egy-két fokkal ismét erősödik a nappali felmelegedés. Főleg a déli és keleti országrészben többfelé várható kánikula, és általában erős lesz az ultraibolya sugárzás (az indexek az 5,5-6,3-as szintek között várhatók). Ez azt jelenti, hogy 20-25 perc alatt leéghet az, aki fényvédőkrém és megfelelő ruházat nélkül a tűző napon tartózkodik.

Az elmúlt napokban több melegrekord is megdőlt, a következőkben viszont már nem lesz szélsőségesen meleg idő. Kedden valamivel még hűvösebb lesz: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27, 32 fok között körül alakul, északnyugaton 25 fok lesz. Északkeleten egy-egy zápor is előfordulhat. Szerdára virradóan 12, 17 fok várható, délben-kora délután 24, 30 fok között alakul a hőmérséklet.

A hét második felében nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12-19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-31 fok között várható, nyugaton valószínűleg hűvösebb lesz.