Heves zivatarral, felhőszakadással érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Eleinte meleg, száraz, majd egyre nedvesebb, labilis levegő áramlik hétfő estig a Kárpát-medence fölé, így egyre többfelé várható intenzív zivatar, felhőszakadás és jégeső. A legnagyobb mennyiségű csapadékot a tiszántúli zivatarok hozhatják késő este. Viharossá fokozódik az északnyugati szél. A markáns hidegfront kedden hagyja el az országot.
Vágólapra másolva!

Változóan felhős, keleten napos idő várható hétfőn a nap első felében nyugaton és a középső országrészben. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között várható, de a Dunántúlon a kora délutáni óráktól gyorsan csökken majd a meleg. Ezzel együtt a napi középhőmérséklet még elérheti a 25 fokot főként az Alföldön, de helyenként az ország más részein is .

Ma több helyen várható intenzív zivatar. Zivatartevékenységre délelőtt inkább csak a Dunántúlon, kora délutántól már a középső országrészben is, majd várhatóan késő estétől a keleti megyékben lehet számítani. A zivatarokat a kora délutáni óráktól (nyugaton korábban) kísérheti viharos, 60-90, helyenként 90 km/óra feletti szél és jégeső (helyenként 2 cm feletti átmérővel). Felhőszakadás is lehet, azaz rövid idő alatt 20-50 mm csapadék hullhat. Rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében. A felhőszakadás miatt e területre narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A heves zivatartevékenység dél körül inkább a Kisalföldön valószínű, majd délután a Dunántúl keleti felén, illetve Bács-Kiskun és Pest megyében, este, késő este az Alföld délkeleti, keleti részén. A heves zivatar 90 km/óra feletti széllel és nagy méretű jéggel járhat. Nagyobb mennyiségű, 40-50 mm csapadék nagyobb valószínűséggel a délkeleti, tiszántúli zivatarokat kísérheti késő este. Késő délutántól előbb a Kisalföldön, majd éjfélig a Dunántúlon és az Alföld nyugati részén viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb lökések 70 km/óra körül várhatók.

A délelőtti meleg és a délutáni hidegfront miatt eleinte a kánikula, utána a hidegfront hatásai terhelik a szervezetet. Az erre érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás-ingadozás a kelet felé vonuló front miatt, továbbá nő a reflexidő is.

Kelet-Magyarországon még kedden is számítani lehet felhőszakadásos zivatarra, jellemzően 30-50 milliméter közötti csapadékkal. A szél a nap első felében az Észak-Dunántúlon és a főváros térségben viharos lehet, de később mérséklődik. Kedden a hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de a jelenlegi előrejelzések szerint szerdán, csütörtökön jöhet egy újabb hidegfront - mondta Fehér Tamás, az OMSZ munkatársa.

Ilyen az idő Európában

Izland felett található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hosszan elnyúló hullámzó frontálzónája meghatározza a kontinens nyugati partvidékének időjárását. A front mentén, illetve a hidegfront előtti nedves, labilis légállapotú levegőben többfelé alakul ki zápor, zivatar. Ugyancsak ciklon örvénylik Észak-Oroszország felett. Európa más tájain ugyanakkor az anticiklonális hatások a meghatározóak, vagyis napos, eseménytelen az időjárás. A mediterrán térségben továbbra is nyáriasan meleg van, délután 28, 35 fokot mérnek. Észak, illetve a nyugat-európai partvidék felé haladva egyre hidegebb van, a Skandináv-félszigeten már csak 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.