Vágólapra másolva!
Olyan kukoricabogár bukkant fel az USA középnyugati részén, amely képes elfogyasztani azt a génmódosított kukoricát, amely méreganyagot termel - pont a rovar elleni védekezés céljából. Az Iowa állambeli felfedezés miatt azért aggódnak a farmerek, mert eszerint kialakulhat olyan "szuperbogár", amely miatt ismét nagyobb mennyiségű vegyszert kell használni a földeken.
Vágólapra másolva!

Pontosan az ellene kifejlesztett, génmódosított kukoricaváltozatot károsították azok a kukoricabogarak, amelyeket Aaron Gassmann, az Iowai Állami Egyetem rovarkutatója azonosított az iowai földeken. Gassmann labortesztjei szerint a rovarok képesek átörökíteni az ellenálló képességet. A méreganyagot termelő GMO-kukoricát a génmódosított vetőmagok egyik legnagyobb előállítója, a Monsanto hozta létre.

A vállalat laboratóriumaiban a Bacillus thuringiensis (Bt) nevű baktériumból építettek be olyan géneket a növény örökítőanyagába, ami így rovarölő proteineket kezdett termelni. Arról egyelőre nincs adat, hogy mennyire terjed el a kukoricabogár ellenálló változata, de a kutató szerint az eredmény valószínűleg változtatásra kényszeríti a farmereket.

A Monsanto 2003-ban dobta piacra a génmódosított kukoricaváltozatot. A cég az iowai kutatónak válaszolva a honlapján azt közölte, hogy a kukorica szépen teljesített 2011-ben, így a vetésterület 99 százalékán az elvárt szinten maradt az amerikai kukoricabogár okozta kár. A génmódosított kukoricatáblákat viszont korábban is fertőzték a kártevők - korábban az Iowával szomszédos Illinois államban tapasztaltak ilyesmit. Az Illinoisi Egyetem élelmiszernövényekkel foglalkozó kutatója, Michael Grey most azt vizsgálja, hogy ezek a rovarok is ellenállóvá váltak-e a GMO-kukorica által termelt méreganyagra. Iowa államban termelik a legtöbb kukoricát az USA-ban, az amerikai közép-nyugatot kukoricaövnek (Corn Belt) is nevezik.

Hogy a kukoricabogarak ellenálló képessége ne fokozódjon, a Monsanto azt ajánlja a gazdáknak, hogy használjanak vetésforgót, vagyis jövőre ne Bt-méreganyagos változatokat vessenek a földeken, illetve használják a 2010-ben bevezetett SmartStax változatot, amely más módszerrel pusztítja a kártevőket.

Az Iowában felfedezett ellenálló kártevők mind olyan táblákról származnak, amelyet legalább három éven át ugyanazzal a GMO-változattal vetettek be. A cég tanácsa gyakorlatilag visszatérés a hagyományos vetésforgós gazdálkodáshoz, hiszen korábban azért vetettek első évben kukoricát, majd szóját a gazdák, hogy a második évben kikelő kártevők táplálék híján kipusztuljanak. A kukoricabogár és lárvája a kukorica legveszedelmesebb talajlakó kártevője az Agroinform szerint. A lárva elrágja a növény gyökerét, míg a kifejlett imágó (Diabrotica virgifera virgifera) a bimbókat, a virágot és levélzetet támadja.