Kitiltják a legszmogosabb autókat a cseh városokból

Prága, Vencel tér
Vágólapra másolva!
Szabad kezet adott az önkormányzatoknak a cseh képviselőház arra, hogy a környezetre ártalmas autókat kitiltó zónákat alakítsanak ki a városok legszennyezettebb részein. A leginkább szennyező autók így nem hajthatnak be a cseh városok legszmogosabb kerületeibe. 
Vágólapra másolva!

A szmogot csökkentő intézkedést annak ellenére fogadta el a képviselőház Csehországban, hogy az államfő megvétózta. Václav Klaus azért nem hagyta jóvá a légszennyezettségről szóló törvény módosítását, mert szerinte az nem megfelelően kidolgozott, megnehezíti a vállalkozások helyzetét és nem utolsó sorban hozzájárul a korrupcióhoz.

A módosítás értelmében szmogriadó idején az autók ingyen közlekedhetnének azokon a f fizetős autópálya-szakaszokon, amelyek a városok elkerülő útjaiként épültek. A behajtási tilalom alól mentességet élvező gépjárművek tulajdonosainak egy matricát kell kiragasztaniuk az autójukra, amelyet a cseh környezetvédelmi minisztérium bocsát ki. A tilalom megsértőire pénzbüntetés vár. A helyi járműtulajdonosokra és mentőautókra, valamint egyéb meghatározott járművekre nem vonatkozik az új szabály.

A módosításnak köszönhetően jelentősen javulhat a morva-sziléziai levegője - kommentálta a döntést a légszennyezettség szempontjából egyik legsúlyosabb helyzetben lévő régió három parlamenti képviselője.