Így néz ki Magyarország legnagyobb biogázüzeme

Vágólapra másolva!
Állattartó telepek szerves trágyáját és az élelmiszergyártás rothadó hulladékát hasznosítja Magyarország legnagyobb biogázüzeme, amelyet szerdán adtak át Szarvason. Az üzem 12,5 millió köbméter biogázt állít elő, és a megtermelt villanyáram 18-20 ezer ember fogyasztását fedezné.
Vágólapra másolva!

Magyarország legnagyobb biogázüzeme évente 40 ezer tonna olyan problémás, rothadó hulladékot tud hasznosítani, ami az élelmiszer-előállítás mellékterméke. Ezen felül évi ezer tonna szerves trágyát is feldolgoz majd a Szarvason csütörtökön megnyitott üzem - a trágya a város környékén működő állattartó telepekről származik. A gyár évente 12,5 millió köbméter biogázt állít elő. Az erőmű 4,17 megawatt áramot termel, amely 18-20 ezer ember villanyfogyasztását fedezné. Az üzemet egy német cég, a r.e. Bioenergie GmbH építette.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Nézze meg, hogy néz ki az ország legnagyobb biogázüzeme - a képre kattintva galéria nyílik

Az üzem két helyszínen működik: központja Szarvas külterületén van, míg egy kiserőmű a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. telepén meleg vizet állít elő a fűtéshez, technológiai gőzt és áramot is termel; a megtermelt energiát a hűtőrendszer is hasznosítja. A biogáz 80 százalékát is a pulykatelep hasznosítja, 1,5 millió földgázt takarítva meg. A Gallicoop cserébe alapanyagot szállít a gázfejlesztéshez. A két telephelyet 4,2 kilométeres gázvezetékkel kötötték össze. Az üzem 4,5 milliárd forintból épült, amelyből 500 millió uniós támogatás volt.

Biogáz úgy keletkezik, ha a szerves anyagokat anaerob baktériumok bontják le (e baktériumoknak nincs szükségük levegőre az anyagcseréhez és a szaporodáshoz). Az így termelődő gázelegy körülbelül 45-70 százalékban metánt tartalmaz, így magas energiatartalma miatt jól hasznosítható. A legegyszerűbb felhasználási mód a vízforralás a gáz elégetésével. A biogázüzemű generátorblokkok a földgázüzemű berendezésekhez hasonlóan állítják elő az áramot - Szarvason a GE Jenbacher biogázmotorjait alkalmazzák.