Nem erősít rá az El Nino-katasztrófákra a klímaváltozás

Vágólapra másolva!
Egyes éghajlatkutatók attól tartanak, hogy a globális felmelegedés révén tartóssá válhat az El Nino-jelenség, amely Ausztráliában súlyos szárazságokat okoz. Egy nemzetközi kutatócsoport kagylókövületek évgyűrűinek tanulmányozásából következtett arra, hogy a klímaváltozás nem fokozza majd az El Nino hatásait.
Vágólapra másolva!

A tengeráramlatok és a szelek három-hat évente letérnek megszokott útjukról a Csendes-óceán nyugati és keleti partján egyaránt - ez az El Nino-jelenség. Emiatt rendszerint súlyos természeti csapások következnek be az óceán partján. Perunál például olyan meleg és tápanyagban szegény lesz a víz, hogy a halak mélyebb vízrétegekbe vagy délre vonulnak, Ausztráliát pedig aszály sújtja. A meleg vizet hozó jelenséget rendszeresen a hűvösebb La Nina váltja, amely Peruban szárazságot, Ausztráliában csapadékbőséget okoz.

Egy nemzetközi kutatócsapat most bebizonyította, hogy egyfelől már évmilliókkal ezelőtt is létezett hasonló váltakozás, másfelől az éghajlatváltozás előreláthatóan nem fokozza majd az El Ninót. Thomas Brey, a németországi Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet kutatója és kollégái 50 millió éves antarktiszi kagylókövületek évgyűrűit tanulmányozták, eredményeikről pedig a Geophysical Research Letter című szaklapban számoltak. A kagylóhéjak amolyan éghajlatváltozási archívumnak tekinthetők, mert mésztartalmuk miatt nem bomlanak le - magyarázta Brey.

A százéves kort is megélő kagylók évgyűrűinek mérésével a kutatók megállapították, hogy növekedési ütemük párhuzamba állítható az El Nino három-hatéves ritmusával. Tehát már ötvenmillió évvel ezelőtt is meleg és hideg szakaszok váltakozása jellemezte a Csendes-óceán medencéjének éghajlatát.

Ekkor volt a földtörténet legutóbbi meleg szakasza, az eocén, amelynek során az Antarktiszon fák nőttek, a tenger hőmérséklete pedig 10 és 16 Celsius-fok között váltakozott. A szokatlanul meleg években a kagylók lassabban nőttek, így árulkodnak ma az akkori időjárásról. A kutatók mindebből arra következtetnek, hogy az El Nino és La Nina váltakozása akkor is fennmarad a jövőben, ha lényegesen megemelkedik a Föld átlaghőmérséklete.