Egymillió embert veszélyeztet a tájfun Japánban

Japán, Nagoja, tájfun, Roke, evakuálás, biztonsági intézkedések, evakuáltak sétálnak az elöntött utcákon
Vágólapra másolva!
Több mint egymillió embernek azt tanácsolták a hatóságok Nagoja kikötővárosában, hogy még azelőtt hagyják el otthonukat, mielőtt a Roke tájfun eléri a japán partokat. A tájfun középpontja 15 kilométeres sebességgel halad a szigetország felé.
Vágólapra másolva!

Egymillió-százezer embernek javasolják otthona elhagyását Aicsi prefektúrában, Japánban, mert a partok felé közelítő Roke hurrikán áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat. Nagoja kikötőjében a hatóságok attól tartanak, hogy kiönt a város két folyója. A Roke központja körül a széllökések ereje meghaladja az óránkénti 140 kilométert. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a trópusi ciklont heves esőzések kísérik, és szerdán óránként 50 milliméter csapadék hullhat a térségben, de egyes helyeken akár 250 mm is lehet. (Összehasonlításként a hétfőn Magyarországot érintő hidegfront 70-75 km/órás széllökéseket és 10-15 mm esőt hozott.)

Forrás: AFP

A Roke a Tenpaku és Szenaj folyók menték fekvő települések lakóit fenyegeti leginkább. Az NHK televízió felvételein látszik, hogy Kobe városát már most ellepte a víz. Súlyos a helyzet a Kjúsú délnyugati részén fekvő Mijadzaki prefekturában és a Honsún fekvő Vakajamában, ahol több gátszakadás fenyeget. Négyszázezer ember azonnali kitelepítését már el is rendelték. A ciklon által érintett térség itt látható a Google térképén.

A Roke az idei szezon 15. tájfunja a térségben. Szeptember elején a Talasz nevű ciklon pusztított Japán nyugati részén: mintegy száz ember vesztette életét vagy eltűnt a szigetország nyugati részén. A tájfun nem okozott további károkat a március 11-i szökőár után többszörösen megsérült Fukusima Daiicsi atomerőműben, közölte az üzem tulajdonosa, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Forrás: AFP

Nagoja már részben víz alatt áll