Még évekig szennyezheti kátrány a Mexikói-öblöt

Vágólapra másolva!
Hosszú távon veszélyeztetik a Mexikói-öböl északi partjának élővilágát azok a kátránytömbök, amelyek a Lee hurrikán miatt mosódtak ki a partra. A szennyezés a BP olajfúró tornyának katasztrófája miatt került a tengervízbe, és lassabban bomlik le a vártnál.
Vágólapra másolva!

A kátránytömbök Alabama állam partjainál bukkantak a felszínre és gyűltek fel a Lee hurrikán miatt, mutatta ki az Auburn Egyetem kutatása. A szennyeződésből vett minták kémiai összetétele megegyezett azzal a kőolajéval, amely a Deepwater Horizon olajfúró torony robbanása és elsüllyedése után került a tengerbe.

Noha tizenhét hónap telt el az olajkatasztrófa óta, a vizsgálatok alapján a szakemberek arra a következtettek, hogy a felszínre kerülő kátrányszennyezések hosszú távon fenyegetik a Mexikói-öböl partvidékének ökoszisztémáját. A kátrány ugyanis lassabban bomlik le, mint korábban feltételezték, mert az olajnál nehezebb anyag jórészt lesüllyedt a tengerfenékre. "Ha nagyobb mennyiségű oxigén éri ezt a szennyeződést, akkor a baktériumok lebontják, de ha a fenéken elfedi a homok, akkor a kátrány nem kap elég oxigént" - mondta Dick Snyder, a Nyugat-Floridai Egyetem (UWF) környezettudománnyal és biológiával foglalkozó oktatója. A felszín alatt lebegő olajfoltokat a víz oxigénjének segítségével dolgozták fel az olajfaló baktériumok.

A BP továbbra is dolgozik az öböl megtisztításán, a szakemberek egyik legfontosabb feladata épp a kátránytömbök összegyűjtése - ezzel a közleménnyel válaszolt a hírre a szennyezésért felelős olajvállalat. Az öböl partján fekvő városok vezetése azt kérte a cégtől, hogy a tisztítómunkálatokhoz nehézgépjárműveket is vessen be, de ezt a vállalat elutasította.