Automata kapszulákban lehet utazni a Heathrow reptéren - videó

Vágólapra másolva!
Lézer vezérelte, automata, ultrakönnyű személyszállító rendszert helyeztek a londoni Heathrow repülőtéren. A vezető nélküli járművek négy személyt képesek szállítani a repülőtér fő épülete és a parkoló között. A futurisztikus jellegű, ultrakönnyű személyszállító 40 kilométer/óra sebességgel közlekedik.
Vágólapra másolva!


A kapszuláknak nincs menetrendje, az utas maga választja meg, hová tart, de a járművek kötött pályán mozognak. A 3,8 kilométeres úton lézerérzékelőket használ a jármű - az új rendszer 60 százalékkal csökkenti a business osztály parkolójába való eljutás idejét. A személyszállító gyártója, az ULTra cég szerint a 30 millió fontba - mintegy tízmilliárd forint - került fejlesztés évente ötszázezer utas szállítására képes és ötvenezer buszutat vált ki.

A brit fejlesztésű rendszert április óta tesztelték a repülőtéren hatvan évig tartó fejlesztés nyomán. Az ötletet ugyanis már az 1950-es években megálmodták, ám csak azután vált valóra, hogy az ULTra elnöke, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egykori mérnöke, Martin Lowson felkarolta az ötletet, amikor az 1990-es években a Bristoli Egyetemen oktatott.