Pár napig még kitart a meleg idő

Vágólapra másolva!
Még négy napig folytatódik a túlnyomóan derült, száraz, csendes vénasszonyok nyara. Fronthatás nincs, veszélyes időjárási jelenségekre sem kell számítani. Péntekre azonban erős hidegfront érkezik: szombaton már több mint tíz fokkal lesz hidegebb, mint az elmúlt hétvégén.
Vágólapra másolva!

Hétfőn derült, száraz idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 fok körül valószínű, késő estére 12, 19 fok közé hűl a levegő. Az ország nagy részén már gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél.

Kedden szintén többnyire derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 27 fok között alakul. Időnként megélénkül az északnyugati szél. Az 5-15 km/órás átlagszél mellett 25-40 km/órás maximális széllökésre lehet számítani..

Fronthatás nincs, veszélyes időjárási jelenségekre sem kell számítani. Északkeleten néhol előfordulhat gyenge fagy hajnalban és kora reggel a talaj mentén.

Budapesten a gyenge légmozgás és a száraz időjárás kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget. A nitrogén-dioxid, az ózon és szálló por mennyisége egyaránt elérheti az egészségügyi határértéket. A nitrogén-dioxid koncentrációja reggel, délelőtt csak a forgalmasabb helyeken, késő este már mindenütt magas lehet;. az ózon koncentrációja délután, a külterületeken alakulhat magasabban.

Ilyen az idő Európában

A szárazföld nagyobb részén túlnyomóan napos, száraz, az ilyenkor szokásosnál melegebb az idő. Az 50. szélességi körtől délre többnyire 24 és 29 fok közé melegszik fel délutánonként a levegő. Ezt a szinte nyárias meleget egy nagykiterjedésű, Európa középső területe felett elhelyezkedő anticiklon okozza. Az anticiklon peremén ugyanakkor ciklonok hatására gyakran felhős, szeles, változékony az időjárás. A Brit-szigetek északi részén, a Skandináv-félszigeten 13, 18 fok között alakul a maximum-hőmérséklet. Európa leghidegebb vidéke jelenleg az Urál előtere, ott a délutáni hőmérséklet helyenként a 10 fokot sem éri el.