Még két napig tart a vénasszonyok nyara

Vágólapra másolva!
Túlnyomóan napos, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb nappalra lehet számítani szerdán. Lényeges változás csak pénteken várható, amikor hidegfront éri el a Kárpát-medencét.
Vágólapra másolva!

Napos, száraz idő várható szerdán, ám a keddihez képest valamivel több fátyolfelhő lehet északon és északkeleten. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű, kora délutánra 24 és 27 fok közé melegszik a levegő. Közép-Magyarországon megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. Veszélyes időjárási jelenség nem várható; Budapesten helyenként elérheti az egészségügyi határértéket a nitrogén-dioxid és szálló por mennyisége.

Csütörtökön még túlnyomóan napos és száraz idő várható. Pénteken viszont hidegfront érkezik északnyugat felől. Emiatt mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé valószínű eső, zápor, és viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Ilyen az idő Európában

Még anticiklon alakítja az időjárást az 50. szélességi körtől délre, ezért van Magyarországon is kellemes vénasszonyok nyara. Területén túlnyomóan napos az idő, és a hőmérséklet csúcsértéke még a nyarat idézi; a délutáni órákra 24 és 31 fok közé melegszik fel a levegő.

Európa északi felén ugyanakkor döntően ciklonális hatások érvényesülnek. Többfelé változékony, szeles, esős az idő. A leghidegebb a szárazföld északkeleti harmadán van, ahol a maximumhőmérséklet már csak 7 és 14 fok közötti. A kontinens időjárásában átalakulás kezdődik; az említett ciklonpályák lassan a délebbi szélességeket is elérik.