Fagypont közelébe csökken a hőmérséklet a hétvégén

Hidegfront, réteges öltözködés, hűvös idő
Vágólapra másolva!
Szélviharral érkezett meg az ősz első hidegfrontja Magyarországra. Az északnyugati szél legerősebb lökéseinek sebessége meghaladhatja a 70 km/órát, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A front szombat hajnalra elvonul, de nyomában hűvös, nedves légtömegek érkeznek.
Vágólapra másolva!

Pénteken több mint 20 mm csapadék hullhat a Nyugat-Dunántúlon huszonnégy óra alatt. Délután már az egész Dunántúlon esőre kell számítani, Budapest környékén késő délutántól, Észak-Magyarországon estétől várható a csapadék. Éjszaka nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen fog esni.

Szombaton felhőátvonulások lesznek több-kevesebb napsütéssel, futó záporral. A hegyekben hózápor is lehet, de területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok között alakul. Többfelé megerősödik az északnyugati szél, a 15-30 km/órás átlagszél mellett 40-70 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Vasárnapra virradóan 6 fokig csökken a hőmérséklet, de egyes helyeken akár 3 fok is lehet. Nappal folytatódik a hűvös idő, 9 és 15 fok közé melegszik csak a levegő. Eleinte kevés felhő várható, majd erősen megnövekszik a felhőzet északnyugat felől, és az Alföld kivételével többfelé valószínű eső, zápor. Területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék nem várható. Időnként megélénkül a nyugati, délnyugati szél, az 5-15 km/órás átlagszél mellett 20-35 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Megnyúlik a reflexidő a hidegfronti hatás miatt

A Magyarország fölött áthaladó hidegfront szombaton délkelet felé távolodik a Kárpát-medencétől. Mögötte több fokkal hűvösebb, nedves levegő áramlik a medence fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma emelkedhet a frontbetegeknél. A hidegfronti hatás elősegíti a szülések megindulását. A hangulatváltozások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhat az ember. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.