Megdőlhet a hidegrekord a hétvégén

Vágólapra másolva!
Újabb hidegfront érkezett szerdán Magyarország fölé, emiatt még az előzőnél is hidegebb lesz ezen a hétvégén. Éjszakánként többfelé erős fagyra kell számítani. Megdőlhetnek a napi hidegrekordok is, erre leginkább vasárnap van esély.
Vágólapra másolva!

Pénteken nyugaton sok, a Dunától keletre jóval kevesebb napsütés várható. Ott napközben több lehet a felhő, és elszórtan kisebb eső, zápor is valószínű. Az északi szél napközben gyakran megerősödik, főként a Dunántúlon és a főváros környékén. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos helyeken egy-két fokkal erősebben lehűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 10 és 13 fok között várható.

Szombaton a napsütés mellett nyugaton ritkábban, keleten még többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, futó, zápor, a hegyekben hózápor fordulhat elő. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -4, +1 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 13 fok között alakul.

Vasárnap reggelre a csendes időben -1, -6 fokig csökkenhet a hőmérséklet: ez eléri az eddig abban az időszakban mért legalacsonyabb értéket (az ezen a hétvégén korábban mért legalacsonyabb hőmérsékletekről lásd táblázatunkat). A legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 12 fok között alakul. Egyébként derült, napos idő várható, csapadék nem lesz. Időnként megélénkül az északkeleti szél.

Hidegfrontos fejfájás hidegfront nélkül

Az időjárás nem mindenütt kedvez a szabadtéri programoknak, hisz keleten eleinte még esőre, felhős időre kell számítani. Kiránduláshoz viszont kedvező lesz az időjárás, de érdemes rétegesen öltözködni, mert a reggeli, délelőtti hideg idő után délután a napos időben már valószínűleg le kell vetni néhány felesleges ruhadarabot.

Hőmérsékleti rekordok ezen a hétvégén
DátumOrszágos hidegrekordOrszágos melegrekord
október 14.-8,0 Székesfehérvár, 199228,9 Mezőhegyes,1993
október 15.-6,3 Zabar, 200729,1 Túrkeve, 1916
október 16.-6,3 Zabar, 200729,3 Pécs külterület, 1953
Budapesti hidegrekordBudapesti melegrekord
október 14.2,3 Pestszentlőrinc, 199226,8 II. kerület, 1993
október 15.-1,6 Pestszentlőrinc, 195926,0 II. kerület, 1916
október 16.-3,0 XII. kerület, 198525,5 II. kerület, 1953



A Kárpát-medence időjárását front ugyan nem befolyásolja, de észak felől a sokévi átlagnál jóval hidegebb levegő áramlik Magyarország fölé, ezért a légköri változásokra különösen érzékenyek a hidegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhetik. Ezek között a fejfájás, migrén lehet a legszembetűnőbb, a reumatikus betegségben szenvedőknél az általános panaszok is fokozódhatnak. A hideg idő miatt az erek összehúzódnak a szabadban, ezáltal rosszabb lesz a bőr vérellátottsága, amely hamar a bőr kiszáradásához vezet, és különösen a végtagok gyors kihűlését eredményezheti. A levegő alacsony páratartalma miatt nő a felsőlégúti hurutos megbetegedések esélye, hiszen a nyálkahártya is kiszáradhat.

A környező országok időjárása nagyrészt a hazaihoz hasonló lesz, vagyis a Kárpát-medence nagy részén a hét végén már jobbára napos, ám ennek ellenére hideg, csendes, nyugodt, száraz idő várható. Kivételt képez azonban majd Kárpátalja és Erdély: ott pénteken és szombaton még gyakran lesz felhős az ég, többfelé és több alkalommal lehet esőre, záporokra számítani. Éjszaka, illetve a hegyekben havazás, hózápor várható. Hideg idő lesz, hajnalban szinte mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet, s napközben sem lesz meleg, délután 10, 12 fok körül alakul a hőmérséklet.

Ilyen volt az idő a héten
A múlt hétvégén, pénteken Magyarországot nyugat felől elérő hidegfront drasztikus változást hozott, hisz az addig jellemző kellemes, meleg, nyárias időt hirtelen esős, hideg idő váltotta fel. Pénteken az ország nyugati területein kiadós esőt hozott a hullámzó frontrendszer, és már akkor jelentősen csökkent a Dunántúlon a nappali felmelegedés mértéke. A hét végén már országszerte hűvös, de már jóval szárazabb idő volt. Erős volt viszont az éjszakai lehűlés, emiatt többfelé a fűtést is be kellett kapcsolni már az országban. A hideg idő nem tartott sokáig, hiszen már kedden egy melegfront ért el bennünket, s a hét közepére, átmenetileg visszatért az enyhébb, kellemesebb őszi idő.



Így lehet előrejelezni az időjárást házilagos módszerekkel

Az időjárás alakulására, változására utaló jeleket leghamarabb az égbolt, a felhőzet változása révén lehet észlelni. Természetesen ezek a módszerek pontatlanabbak, mint a meteorológusok által használt időjárás¬-előrejelző modellek, de néha előfordul, hogy érdemes az ott tapasztalak alapján a saját környékünkre pontosítani az egész országra szóló prognózisokat.

  • A különböző magasságban elhelyezkedő felhők más-más irányban mozognak (egyik réteg észak, másik például nyugat felé halad). Ilyenkor általában rossz idő jön, akár zivatarokra, jégesőre is lehet számítani.
  • Egyre több, egyre nagyobb gomolyfelhők képződnek a nap folyamán - ez arra utal, hogy rossz, esős idő következik.
  • Harminchat órán belül bekövetkező időváltozásra, romlásra utal az égen megjelenő cirrus fibratus felhőzet. Ez hosszan elnyúló, csíkozott fátyolfelhőzet olyan, mintha nagyon sok repülőgép által húzott kondenzcsík lenne egymás mellett.
  • Szintén biztos jele a 36 órán belül beköszöntő csapadékos, kellemetlen időnek a halpikkelyszerű altocumulus felhőzet (alacsonyan úszó, nem túl vastag, de tömött, gomolyos szerkezetű felhőzet, a sok kis gomoly olyan sűrűn helyezkedik el, mit a hal pikkelyei).

A felhőzet változásán kívül megfigyelhetjük az állatok viselkedését is, mert az embernél sokkal érzékenyebben reagálnak az időjárás változásaira. Amikor a madarak magasan röpülnek, akkor nagy biztonsággal jó idő várható. Az időjárás változását csökkenő légnyomás jelzi, ami zavarja a madarakat. Ezt azzal próbálják kompenzálni, hogy alacsonyabban repülnek. Ilyenkor a megnövekvő páratartalom miatt a rovarok szárnya is elnehezül, ők is alacsonyan tudnak csak repülni, a madarak pedig követik őket. Rossz idő közeledtét jelzik a villanyvezetéken nagy számban ülő madarak is.

Török László