Több órás napsütésre, jobbára derült és csendes időre lehet számítani szombaton és vasárnap is. Pontosan az eseménytelen időjárás az oka annak, hogy vasárnap hajnalban néhol erős fagyok lesznek: mínusz 6 fokig hűl a levegő. Megdőlt szombaton a napi hidegrekord Zabaron.

Szombaton több órára kisüt a nap az ország nagy részén. Emellett többször megnövekszik a gomolyfelhőzet főleg a keleti, illetve a középső vidékeken, és hol itt, hol ott kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik, elsősorban a Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -5, +1 fok között alakul, de északkeleten ennél is hidegebb lehet, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 14 fok között várható.

Vasárnapra virradóan többfelé lehet fagyra, a talaj közelében néhol erős fagyra számítani, és megdőlhetnek a napi hidegrekordok. A szombati, napi hidegrekord már meg is dőlt: 2007-ben Zabaron mínusz 6,3 Celsius-fokot mért az Országos Meteorológiai Intézet; most ugyanott mínusz 6,4 fok volt hajnalban. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -6, -1 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 12 fok között alakul.

Egyébként túlnyomóan derült, napos idő várható október 16-án, de előfordulnak majd felhősebb időszakok, illetve körzetek is, főként Nyugat-Magyarországon. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél időnként megélénkül. Este Budapesten átmenetileg magasabban alakulhat a szálló por koncentrációja.

Szerdáig az ország nagy részén derült, napos, száraz idő várható, de néhol az éjszakai köd csak lassan oszlik fel. Szerdán viszont már nyugaton megnövekszik a felhőzet, és eső, zápor is előfordulhat, de jelentős mennyiségű csapadék nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -7, szerdán -2, +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 13 fok lesz. A jövő hét közepén már valamivel melegebb várható: 12, 17 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai előrejelzés szombatra és vasárnapra
Front ugyan nem befolyásolja a Kárpát-medence időjárását, de észak felől a sokévi átlagnál jóval hidegebb levegő áramlik Magyarország fölé, ezért a légköri változásokra különösen érzékenyek a hidegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhetik. Ezek között a fejfájás, migrén lehet a legszembetűnőbb, a reumatikus betegségben szenvedőknél az általános panaszok is fokozódhatnak.

A hideg idő miatt az erek összehúzódnak a szabadban, ezáltal rosszabb  lesz a bőr vérellátottsága, amely hamar a bőr kiszáradásához vezet, és különösen a végtagok gyors kihűlését eredményezheti. A levegő alacsony páratartalma miatt nő a felsőlégúti hurutos megbetegedések esélye, hiszen a nyálkahártya is kiszáradhat. A napsütéses, csendes idő kedvező a túrázóknak, de érdemes rétegesen öltözködni, mert a reggeli, délelőtti hideg idő után délután a napos időben már valószínűleg le kell vetni néhány felesleges ruhadarabot.