Északi ciklon hozza az esős időt

Vágólapra másolva!
A Balti-tengertől egészen Dél-Franciaországig húzódó hidegfront éri el Magyarországot szerda estétől. Beborul az ég, eső, zápor várható; néhol jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Szerda estére megnövekszik a felhőzet északnyugat felől, illetve északkeleten az érkező hidegfront miatt. A délnyugati szelet erős vagy viharos lökések kísérik a Dunántúlon. Éjszaka tovább növekszik a felhőzet, 3-8 fok közé hűl a levegő. Egyre nagyobb területen várható eső, zápor. Reggelig Kelet-Magyarországon még nem lesz zárt felhőzet, és csapadék sem várható.

A jobbára borult idő miatt hajnalban nem kell fagyokra számítani. Csütörtökön már mindenütt erősen felhős, illetve borult időre van kilátás, és többfelé kell további csapadékra számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8, 13 fok között valószínű, de a Tiszántúlon valamivel melegebb lesz: 14, 17 fokra lehet számítani. Az északnyugati szél többször megerősödik Nyugat- és Közép-Magyarországon. Délelőtt a Dunántúli-középhegység térségében lehet néhány viharos, 60-65 km/órás széllökés - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az esős időt egy nagy kiterjedésű, markáns ciklon okozza: középpontja Skandinávia felett van, hidegfrontja pedig a Balti-tengeren és Németországon át egészen Dél-Franciaországig húzódik. A front mentén és a ciklon középpontjához közel eső területeken erősen felhős az ég, sokfelé fordul elő eső, zápor. A fronttól nyugatra viharos erejű északi széllel sarkvidéki légtömeg érkezik Európa fölé, jelentősen lehűtve a levegőt - napközben alig emelkedik a hőmérséklet 10 fok fölé, a legészakibb tájakon havazás, hózápor is előfordul.

Ezzel szemben a Kelet-európai-síkság felett anticiklon található. Emiatt eseménytelen az időjárás, többnyire napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés, a levegő délutánra 6, 10 fokig melegszik. Ugyancsak anticiklonális hatások érvényesülnek Dél-, Délkelet-Európa felett, ahol szintén sokat süt a nap, de mivel délebbre helyezkedik el, ezért a csúcshőmérséklet is magasabb: többnyire 14, 22 fokot mérnek, de az Ibériai-félszigeten még ennél is melegebb van.