Erdőkben tárolják a sugárszennyezett fukusimai földet

Vágólapra másolva!
Állami tulajdonú erdőkben helyezik el ideiglenesen a fukusimai atombaleset során sugárszennyezetté vált földet, takarmányt és hulladékot, miután a japán kormány engedélyt adott erre. Az erőmű tulajdonosa urániumbányákban levő érdekeltségeit adná el, hogy ki tudja fizetni a baleset károsultjait.
Vágólapra másolva!

Zárt helyiségekben, hermetikusan záródó konténerekben fogják tárolni Fukusima-1 atomerőmű térségében összegyűjtött fertőzött földet és egyéb anyagokat - így döntött a japán kormány. Az ideiglenes tárolókat állami tulajdonban lévő erdőkben helyezik el, a végleges sugármentesítést a későbbiekben végzik el.

Szakértők szerint mintegy 28 millió köbméter földet kell sugármentesíteni, miután az erőmű reaktorai a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódtak, és részleges leolvadás is történt a reaktortartályokban. A mentesítési munkálatok már folynak, de a szennyezett föld tárolása egyre komolyabb gondokat okoz. A helyi hatóságok arra panaszkodnak, hogy önköltségen nem tudják megoldani a szennyezett anyag tárolását.

Forrás: TEPCO

20 Celsius-fok körüli hőmérsékletre hűlt a körrel jelzett 3-as reaktor - a Tepco hőkamerás felvétele október 14-én készült


A konténerekben 7,2 ezer tonna hasadóanyaggal fertőzött rizsszalmát is elhelyeznek, amelyet Japánban takarmánynak használnak. Egyelőre azonban nem született döntés arról, hogy mi legyen a sorsa a szennyvízhálózatban és a víztárolókban felgyülemlett sugárszennyezett sárral és üledékkel, illetve az elégetett anyagok után keletkezett hamuval.

Eközben a Jomiuri japán napilap hétfőn arról számolt be, hogy az erőmű tulajdonosa, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) eladja kazahsztáni és kanadai uránbányákban levő érdekeltségeit. Az ügylet célja a lap szerint az, hogy a befolyó bevételből kártalanítsák a reaktorbaleset károsultjait - tudósít a Reuters. A kazah Karaszán urániumbányájában még nem érte el a tervezett mennyiséget a kitermelés, de azután a Tepco 10 százalékkal részesedne a termelésből. A kanadai Cigar Lake bányában 5 százaléka van a japán cégnek. A Tepco közleményben cáfolta a lap értesüléseit.