Csak lassan gyengül az Olaszországot sújtó esőzés

Velence, 2011. november 6. Kajakkal közlekednek a vízzel borított Szent Márk téren, Velencében a dagály tetőzésekor.
Vágólapra másolva!
Folyók léptek ki a medrükből az Észak-Itáliát sújtó esőzések miatt. Liguria és Toscana régióban számos város került víz alá a lehullott hatalmas mennyiségű csapadék nyomán. A heves esőzéseket okozó ciklon csak lassan gyengül.
Vágólapra másolva!

Genovában az utóbbi napokban hat ember halálát okozta a heves esőzéssel és árvizekkel járó rendkívüli időjárás. Hatalmas esőzések voltak Elba szigetén is. Egy 81 éves asszony vízbe fulladt, miután elesett a földszinti lakásába benyomuló vízben. További öt ember sérüléseket szenvedett. Az iskolákban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. A heves esőzéseket egy ciklon okozta, ami a Földközi-tenger nyugati medencéjében helyezkedik el, és csak lassan gyengül.

Az olasz polgári védelem aggódva figyeli a Pó vízállását. Az utóbbi napok heves esőzései nyomán hat méterrel emelkedett a legnagyobb itáliai folyó vízszintje, ám egyelőre nem lépett ki medréből. Turin városából több ezer embert evakuáltak elővigyázatosságból.

Veneto régióban földcsuszamlás veszélyére figyelmeztették a hatóságok a helybéli lakosságot - maga Silvio Berlusconi miniszterelnök is elismerte, hogy a hegyes vidéken a szabálytalan építkezések súlyosbítják a helyzetet. Az olasz kormányt számos kritika éri amiatt, hogy nincs átfogó katasztrófavédelmi terv, tudósít az Euronews.

Forrás: MTI/EPA/Andrea Meola

Velencében 100 centiméternél tetőzött a dagály vasárnap - az esemény nem újdonság a helybelieknek, de a turisták így kenuval közlekedhetnek a Szent Márk téren

Az Észak-Olaszország felett örvénylő alacsony légnyomású légköri képződmény a francia Alpokban is érezteti hatását. Mínusz tízfokos hőmérséklet mellett két alpinista már a hatodik éjszakát töltötte négyezer méter magasságban; a mentésükre induló helikopter a sűrű köd miatt nem tudta elérni a két tapasztalt hegymászót, akiket a Mont Blanc masszívumon fölfelé haladva ejtett fogságba egy heves hóvihar. A két férfi a 4208 méter magas Point Walker alatt 150 méterrel ásta be magát a hóba, hogy védve legyen a fagytól. Mobiltelefonjuk akkumulátora még pénteken kimerült, azóta nem tudnak kapcsolatba lépni a külvilággal.