Téli fagyok lesznek a hétvégén

hideg, fagy, fázni, tél
Vágólapra másolva!
Kelet felől érkezik a tél, de hó nélkül: hidegfront éri el Magyarországot, amely mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik a hétvégén a Kárpát-medence térségébe. Vasárnap a leghidegebb vidékeken mínusz 6 fokos fagy lesz éjszaka.
Vágólapra másolva!

Pénteken felhőtlen lesz az ég északkeleten, másutt változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadékra nem kell számítani. Az északkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. Hajnalban +2 és -4 fok, délután 6 és 10 fok közötti hőmérséklet valószínű.

Szombaton többnyire derült, napos időre lehet számítani, csapadék nélkül. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de északkeleten megélénkül, olykor meg is erősödik az északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 10 fok között alakul.

Vasárnap többnyire derült, napos idő várható, és szintén nem lesz csapadék. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de északkeleten megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 10 fok között alakul.

A Magyarország fölött áthaladó hidegfront mögött több fokkal hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános "restséget" tapasztalhatnak a frontérzékenyek, és emiatt lassabban reagál a szervezet a külső ingerekre.

Hideg lesz az egész Kárpát-medencében

A hét végén a környező országok időjárását az északkelet felől érkező hideg levegő alakítja. Nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, sőt még Bulgáriában is jelentősen hűvösebbre, néhol kimondottan téliesre fordul az idő. Nagy havazástól persze nem kell tartani, de a Kárpátokban, illetve Ukrajnában és Moldova Köztársaságban síkvidéken is lehet kisebb havazásra, hószállingózásra számítani.

Átmeneti lehűlés az Alpokban is előfordulhat pénteken, a 4000 méter körüli hegycsúcsokon havazás is lehet, de szombattól ismét visszatér az enyhe idő. A hegyekben túlnyomóan napos idő várható, a völgyekben, medencékben viszont többfelé tartósan megmarad a köd Horvátországban és Ausztriában.

Hőmérsékleti rekordok ezen a hétvégén
DátumOrszágos hidegrekordOrszágos melegrekord
november 11.-12,6 Alcsútdoboz, 198822,1 Keszthely, 1963
november 12.-13,4 Paks, 198822,6 Pécs külterület, 1951
november 13.-11,5 Sopron, 190824,0 Kaposvár, 1969
Budapesti hidegrekordBudapesti melegrekord
november 11.-9,1 Örsöd (XI. kerület), 198819,0 Örsöd (XI. kerület), 1977
november 12.-11,4 Pestszentlőrinc, 198820,9 II. kerület (belterület), 1951
november 13.-10,5 felső I. kerület, 187620,0 Pestszentlőrinc, 1969


Aki avart éget, délben tegye

Az aktuális kerti munkák közé tartozik a nem fagytűrő növények előkészítése az áttelelésre, illetve a lehullott avart is össze kell gyűjteni, s ahol nem megoldható a tárolása, ott komposztálni kell, vagy meg kell semmisíteni a zöld hulladékot.

Aki az avart el szeretné égetni, ezt lehetőleg ne a reggeli vagy esti órákban tegye, ugyanis estétől reggelig az ország fölött kialakuló inverziós légrétegződés megakadályozza a függőleges légmozgásokat, s az elégetett lombok füstje fojtogatóan borítja majd be a tájat. Avarégetésre a legmegfelelőbb időpontnak a napsütötte, mérsékelten szeles déli órák ígérkeznek - természetesen mindez a szmoghelyzet miatt hozott tiltó rendelkezések figyelembe vételével végezhető. A gyepet tavaszig biztosan nem szükséges nyírni, mert a fű növekedési üteme is jelentősen lelassult már.

Ilyen volt az idő a héten
Az 5-ei hétvégén az addig Magyarországtól nyugatra hullámzó frontrendszer elérte az országot, emiatt változékonyra fordult az idő, több lett a felhő, de komolyabb eső csak hétfőn esett a Dunántúlon. Igen enyhe levegő érkezett ekkor az ország fölé, hisz a hajnali -2, +7 fokról délutánra 10, 19 fokig emelkedett a hőmérséklet. A frontok a hét elejére elhagyták a Kárpát-medencét, s átadták helyüket a csendes, őszi, többfelé nyirkos, ködös időt hozó anticiklonnak. A tartósan ködös, nyugati vidékeken délután is csak 9-10 fokot mutatott a hőmérő, míg a naposabb keleti tájakon 15, sőt 17 fokot is mértek.


Török László