Fogságban marad Új-Zéland egyetlen fehér kivije

Vágólapra másolva!
Nem engedik szabadon a tervekkel ellentétben Új-Zélandon Manukurát, az igen ritka fehér kivit. A madár az első fehér kivi, amely tenyészprogram eredményeként bújt ki a tojásból.
Vágólapra másolva!

A vadon túl veszélyes lenne a ritka madár számára, a kivi ezért inkább saját kis területet kap, ahol az intézmény látogatói is megtekinthetik - közölte az Északi-szigeten lévő Pukaha Mount Bruce madárvédelmi központ

"A tenyészprogram eredeti célja az, hogy egy fennmaradó kivipopuláció létrejöttét segítsük elő a vadonban. Manukurára azonban különleges ajándékként tekintünk, ezért nagyon fontos az ő védelme" - mondta el Jasen Kerehi, a központ szóvivője. Manukura egy igen ritka kivifaj tagja. A centrum információi szerint ő az első fehér kivi, amely tenyészprogram eredményeként bújt ki a tojásból - fotókat a madárról a központ honlapján lehet megnézni.

A kis tojó három hete nagyon betegen érkezett a wellingtoni állatkertbe, ugyanis lenyelt két követ. A kivik a legtöbb madárhoz hasonlóan emésztésük elősegítése érdekében gyakran köveket nyelnek. Manukura viszont úgy tűnt, többet nyelt le a kelleténél, ezért lézer segítségével összetörték a bélrendszerét elzáró kavicsokat.

A kivifélék repülésre képtelen madarak, szárnyuk nincs. A kifejlett madár általában 1-4 kilós, magassága 35-65 centiméter lehet. A hosszú, vékony csőrű, éjszakai madár Új-Zéland nemzeti szimbólumának számít; mivel egyedszáma egyenletesen csökken, fokozottan veszélyeztetett fajnak számít