Így lebeg a felhőkön a várkastély - kép

Köddel körülvett hegytetőn álló Hohenzollern-várról Hechingenben
Vágólapra másolva!
Látványosan emelkedik ki a Hechingen városát ellepő ködből a 855 méter magas Hohenzollern-hegy tetején álló vár. A délnyugat-németországi város 528 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik. Mivel Közép-Európa időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon határozza meg, Baden-Württemberg tartományban is gyakori a köd.
Vágólapra másolva!

A felszínt elborító köd olyan réteges felhő, amelynek az alapja eléri a föld felszínét - felhő és köd között gyakorlatilag alig van különbség. Derült éjszakákon a talaj feletti légrétegek annyira lehűlnek, hogy a levegőből kicsapódik a pára. Az így kialakuló, apró vízcseppek mérete alig éri el a milliméter ezredrészét, így teszi nehezen átláthatóvá a levegőt. A felvételt november 10-én készítette az EPA fotósa, Roland Beck.

Forrás: MTI/EPA/Roland Beck

A Hohenzollern-vár a német uralkodói dinasztia ősi fészke; Hechingen városát a dinasztia alapította 1255-ben. A kastély háromszor épült újjá a romjaiból, mostani formájában IV. Frigyes Vilmos porosz király építtette újjá Friedrich August Stühler tervei szerint 1846 és 1867 között. Az építész az angol neogótikus stílust egyesítette a Loire-menti kastélyok formai megoldásaival. Az eredetileg 11. századi várkastély először 1423-ban pusztult el teljesen, majd a 19. század elejére a középkori épületei is sorra romosakká váltak, összedőltek, kivéve a kápolnát.