Erős szárazság van Szlovákiában is

Vágólapra másolva!
Évek óta nem tapasztalt szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit. Az egykori Hont és Nógrád megye vidékén közel száz napja nem esett csapadék, és fél évszázados melegrekordok dőltek meg.
Vágólapra másolva!

Júniusig még volt néhány vihar és zápor, zivatar Közép-Szlováiában, de azóta szárazság van. Emiatt alacsony a vízállás a Duna keleti mellékfolyóin, ami gond a hajózásban is. Hasonló jelenségre tizenhét éve nem volt példa, csak 1964-ben mértek ennyire alacsony csapadékmennyiséget. Ezt követően 1997, 2000 és 2003-ban volt száraz az év első tíz hónapja. Az idén novemberben is csapadékhiány van, ami különösen nehezíti a mezőgazdászok helyzetét. Ezen a vidéken az aratást követő négy hónapban szinte alig eset valami csapadék, ami veszélyezteti a jövő évi gabonatermést.

"Ha beteljesednek az előrejelzések, és Közép-Szlovákia déli vidékén november hónapban is kevés marad a csapadék, akkor az idei ősz a régió harmadik legszárazabb időszaka lesz. Hasonlóan csapadékszegény időjárás csak 1881-ben, 1908-ban és 1959-ben volt" - írja elemzésében a Szlovák Hidrometeorológia Intézet, amit a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál közöl. Ha nem lett volna a nyári kánikula között két hétig viszonylag hideg és esős időszak, a szárazság még elviselhetetlenebb volna.

Augusztus vége óta Szlovákia egyes területein több évtizedes melegrekordok dőltek meg. A legutolsó melegfront november 6-9. között volt Szlovákiában. Árvában idén november 6-án 17,3 Celsius fokot mértek, amivel egy 48 éves rekord dőlt meg még 1963-ból. Hasonlóan magas hőmérséklet volt november 9-én a Bodrog-közben, ahol 16,1 Celsius fokos hőmérsékletet regisztráltak, ami az 1967-ben mért legmagasabb hőmérsékletet múlta felül. "Érdekessége még a dolognak az, hogy ezen a két helyen eddig inkább az alacsony hőmérsékleti rekordok dőltek meg" - áll a szlovákintézet elemzésében.