Ónos eső lesz éjjel, havazni fog csütörtökön

Vágólapra másolva!
Havazni fog csütörtök délelőtt Dél-Magyarországon - Baranya megyében valószínű a vastagabb hóréteg. A csapadékot egy, a Földközi-tenger fölött lévő ciklon hozza. Egyébként túlnyomóan borult, párás, helyenként ködös idő lesz.
Vágólapra másolva!

Tartósan megmarad a sűrű köd szerda este a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén. Éjszakától havazás várható a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld déli részén, de helyenként gyenge ónos eső vagy fagyott eső is előfordulhat - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6 fok között valószínű. A várt csapadékmennyiség általában néhány tizedmilliméter (egy milliméter csapadék azt jelenti, hogy egy négyzetmérre egy liter eső hull).

Csütörtök délig hólepel alakul ki Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megye déli részén, de a hóréteg maximum 2 centiméteres lehet. Baranya megyében 3-8 centiméteres hó valószínű. A déli óráktól megszűnik a csapadék. Egyébként országszerte túlnyomóan borult, párás, helyenként ködös idő lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1, -3 fok között alakul; gyenge marad a légmozgás.

Ilyen az idő Európában

Anticiklon húzódik Franciaországtól Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkságig. Területén túlnyomóan borult, párás, ködös az idő, helyenként azonban kevés a felhő, süt a nap. A magasnyomás keleti oldalán beáramló hideg levegő miatt Európa keleti vidékein több helyen alakul ki hózápor, hófúvás. A csúcshőmérséklet délen és nyugaton 11, 20 fok között alakul.

A kontinens többi részén azonban továbbra is hidegebb az idő az ilyenkor megszokottnál, általában +4, -4 fok között változik a legmagasabb nappali hőmérséklet, de az Urál előterében napközben is mindössze -8, -12 fokot mérnek. Izland fölött ciklon örvénylik, hatására arrafelé erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Szintén ciklon alakítja a mediterrán térség időjárását, emiatt ott változékony, gyakran felhős, csapadékos az idő.