Csak ipari hó esik az első igazi havazásig

2011.11.24. 14:33

Az [origo] két munkatársa szerint is esett a hó csütörtökön reggel Újpesten, viszont az Országos Meteorológia Szolgálat azonban nem kapott jelentést havazásról. A szolgálat munkatársai szerint ipari hóról van szó, ami annyira helyi jelenség, hogy csak az egy-egy üzem, hőerőmű közvetlen körzetében számít a tél első havazásának. Országos hóesés a következő héten sem valószínű a meteorológusok szerint.

Havazás volt Újpesten csütörtök reggel: az [origo] tudósítója szerint az északi Összekötő vasúti hídnál egy-két centiméteres vastagságban meg is maradt a csapadék. Az [origo] egy másik munkatársa is arról számolt be, hogy havas utcákat látott kora reggel Újpesten.

"Itt mindig hamarabb "esik a hó", mivel azon a területen van egy csomó gyár. A kibocsátott vízgőzük megfagy, és visszaesik az útra. Ezt szokták minden évben havazásnak hinni, és rácsodálkozni. Én azt nem tudom eldönteni, hogy ez a klasszikus havazás-e meteorológiai szempontból, de azon a pár négyzetkilométeren még akkor is fehér a táj, ha egyébként mindenhol felhőtlen az ég" - így szólt hozzá az erről szóló hírhez egyik olvasónk.

Nincs összefüggő hótakaró Budapesten - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa késő délelőtt az [origo]-nak, ugyanakkor néhány helyen valóban képződött némi csapadék. Ez gyakori jelenség a mostanihoz hasonló időjárási viszonyok mellett, és főleg hőerőművek környékén, ipari körzetekben jellemző - közölte a szolgálat. Az OMSZ tájékoztatása szerint a budai hegyekben sem esett a hó, és csak dér lepi be a fákat.

Forrás: Siroki Róbert
A leghavasabb budapesti képet Siroki Róbert küldte Kispestről. További beküldött fotókért kattintson a képre!

Az "ipari hóként" is emlegetett jelenség magyarázata az, hogy a hőerőművek kéményeiből nagy mennyiségű vízgőz kerül az egyébként is párás és hideg levegőbe. A felesleges vízgőz a szintén a kéményekből kikerülő szemcséken (úgynevezett kondenzációs magvakon) lecsapódik, és kialakulnak a felhőrészecskék, amelyek aztán csapadékként lehullnak. Ezért volt gyenge havazás november 17-én reggel Győrben, ahol a hőerőmű hatására pár centiméter hóréteg alakult ki. Hasonló volt a helyzet 18-án Miskolcon is.

Szeplős lett Európa

"Az ipari hó egy-egy konkrét helyszínhez kötődő, helyi jelenség, gyakorlatilag csak egy-két négyzetkilométert érint" - mondta Tóth Katalin, az OMSZ meteorológusa. "Fontos szempont, hogy emberi tevékenység, vagyis a párát kibocsátó üzemek miatt következik be. Ez persze az ott élők szemében a tél első havazásának számít, azonban nem egyenlő azzal, mint amikor a kellően vastag felhőzetből regionálisan vagy országosan havazik. Az országos havazás mindig nagy térséget érintő időjárási folyamatokhoz kapcsolódik, és emberi tevékenykedéshez nincs köze. Ilyen még nem volt az idén" - magyarázta a szakember.

A következő napokban sem valószínű havazás. Szombaton hidegfront érkezik, amely várhatóan felszakítja az országot megülő hidegpárnát (hideg levegőtömböt), így kissé emelkedik a hőmérséklet, és kevés napsütésben is lehet reménykedni. Délnyugaton és északkeleten ugyanakkor lesznek olyan körzetek, ahol továbbra is borult marad az ég. A front mögött a csütörtök-péntekinél néhány fokkal magasabb hőmérsékletet lesz napközben, általában 1, 7 fokig melegszik a levegő.

Az előrejelzés jelenlegi állása szerint a folytatásban sem valószínű havazás, mert a jövő héten melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Változékony lesz az idő, valószínűleg esni fog, így az országosan "elsőnek" nevezhető havazásra várni kell még, legalább a jövő hét végéig - tájékoztatott az OMSZ munkatársa.

Ipari havazás viszont sok helyszínen előfordult az utóbbi hetekben Európában, sőt Újpesten sem a csütörtöki volt az első eset. "A műholdfelvételeken úgy néz ki a hófoltok miatt Németország, a Benelux államok vagy London környéke, mintha szeplős lenne" - mondta Tóth Katalin.

KAPCSOLÓDÓ CIKK