Szélvihar tombolt Észak-Európában

2011.11.28. 11:25

Ketten meghaltak, ketten eltűntek, és ezrek maradtak elektromos áram nélkül hétfőre virradóra Észak-Európában a heves szélvihar miatt. Norvégia déli részén húsz méteres hullámok voltak. A veszélyes széllökések miatt le kellett zárni Svédország és Dánia közötti hidat.

Öten sérültek meg a járművekre hulló fáktól Lengyelországban. Mintegy kétszázezer ember maradt áram nélkül Pomorskie vajdaságban, az északkeleti Podlasie vajdaságban százezren, Pomerániában 35 ezren maradtak áramellátás nélkül.

Norvégia déli részén a mentőakalulatok újraindították a kutatást egy tévéstáb után, amelyet egy tengerparti hullám sodort el. A régióban 20 méteres hullámok is voltak. Svédországban és Dániában sok ezer háztartás maradt áram nélkül vasárnap. Svédország délnyugati részében okozott eddig hatalmas károkat a vihar, és akadályozza a forgalmat is. Mintegy 12 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Forrás: AFP
Csak a szélnek nekifeszülve lehetett közlekedni vasárnap az Aelvsborg-híd mellett Gothenburgban, Svédország nyugati partvidékén

A Svédország és Dánia közötti hidat le kellett zárni. Az erős szél miatt számos helyen szünetelt a kompforgalom Dánia, Svédország, Norvégia és Németország között is. A svéd meteorológiai intézet a legmagasabb szintű, hármas riasztást, a dániai pedig kettes figyelmeztetést adott ki. Koppenhágában felhívták a lakosság figyelmét arra is, hogy az ország északi partvidékén rohamos tempóban emelkedik a vízszint - a figyelmeztetés szerint a tengervíz szintje 120-150 centiméterrel lesz magasabb az átlagosnál.

Észtországban 6,5 ezer épületben nincs villany, az országban 440 elektromos alállomás vált működésképtelenné. A térségben helyenként óránként száz kilométeres sebességű széllökéseket mértek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK