Enyhe időt és havas esőt hoz a melegfront

Vágólapra másolva!
Változóan felhős idő lesz kedden, de estére néhol átmenetileg kialakulhat csepergő ónos eső vagy szitálás. Szerdán többnyire erősen felhős lesz az ég, estétől nyugat felől érkező intenzív, záporos csapadékra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Kedden változóan felhős az idő az ország nagy részén, hosszabb-rövidebb napsütéssel, de délutánra nyugat felől ismét megnövekszik, helyenként megvastagodik a felhőzet. Néhol kisebb eső is előfordul. A délnyugati szél időnként megélénkül az északi országrészben. A hőmérséklet kora délután általában 4 és 8 Celsius-fok között mozog majd. Fronthatásra nem kell számítani.

Néhol átmenetileg kialakulhat csepergő ónos eső vagy szitálás késő estétől-éjféltől a reggeli órákig. Nógrád, Heves és Borsod megyében az ónos esőt időszakos havazás követi, ahogy a csapadék intenzitása erősödik. A havazásból hólepel és vékony hóréteg alakul majd ki, melynek vastagsága nem haladja meg a 2 centimétert - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat-

Szerdán eleinte változóan, majd többnyire erősen felhős lesz az ég. Délutántól eső várható, majd estétől nyugat felől érkező intenzív, záporos csapadékra kell számítani egy melegfront miatt; Nógrád, Heves, Borsod és Szabolcs megyében havas eső, átmeneti havazás várható. A 300 méternél alacsonyabb területeken tapadó hóréteg is kialakulhat, maximum 3 centiméter vastagságban. A 300 méternél magasabb területeken átmenetileg 3 cm feletti hóréteg is előfordulhat.

Több helyen megerősödik a délnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 8 fok között alakul.

Ilyen az idő Európában

Európa túlnyomó részének időjárását egyetlen hatalmas, középpontjával a Skandináv-félsziget fölött örvénylő ciklon irányítja, anticiklonális hatások csak Európa déli és keleti peremén érvényesülnek.

A ciklon területén általában sok a felhő, többfelé esik az eső, záporeső. Az Alpok északi oldalán a frontrendszeren képződött hullám hatására nagyobb területen jelentős mennyiségű csapadék hull. A Kelet-európai-síkságon a frontrendszer előtt többfelé havazik, az erős szél hatására hófúvás is kialakul. A hőmérséklet csúcsértéke a mediterrán térségben jobbára 12 és 18 fok között változik.