Havazást, hózáport hoz a hidegfront

Vágólapra másolva!
Több helyen alakul ki eső, zápor északnyugaton, északon, északkeleten havas eső, havazás is lehet szerda délután és este. Nedves levegő érkezik Magyarország fölé egy hidegfronttal, folytatódik a változékony idő.
Vágólapra másolva!

Szerdán nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól északnyugaton, északon több helyen alakul ki eső, zápor. Havas eső, havazás is előfordul Pest és Szabolcs megye északi felében, továbbá Nógrád, Heves és Borsod megyében. Ebben a térségben elszórtan tapadó, olvadó hóra kell számítani a síkvidéken, azaz 300 méteres magasság alatt, maximum 2-3 centiméteres vastagságban.

Három centimétert meghaladó hó 300-400 méter felett hullhat. Késő estétől az északnyugatira forduló szelet egyre nagyobb területen kísérik viharos széllökések. A legerősebb lökések több helyen elérhetik a 70-90 km/órát. Éjszaka északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és -2, +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön a felhőátvonulások mellett az ország nagy részén több órás napsütés várható, északkeleten, keleten lesz több a felhő. Néhol zápor, a hegyekben hózápor is előfordulhat; a hó a síkvidéken elolvad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között várható, estére mérséklődik a légmozgás.

Ilyen az idő Európában

A kontinens nagy részének időjárását egy Észak-Európa felett örvénylő többközéppontú ciklonrendszer határozza meg. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását ez a ciklon befolyásolja, élénk nyugati áramlással nedves levegő érkezik Magyarország fölé, folytatódik a változékony idő.

A ciklon frontálzónája a Földközi-tenger középső medencéjétől egészen az Urálig húzódódik, így ebben a térségben sokfelé esik az eső, záporeső, északon pedig havazik, sőt néhol hófúvás is kialakul. Továbbra is északkelet a szárazföld leghidegebb térsége, ott napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, míg a Mediterráneumban van a legmelegebb, ahol a kora délutáni órákra többnyire 15 és 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet.