Így csendesül el estére a szélvihar

Vágólapra másolva!
Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat: sokfelé lehetnek viharos, 90 km/órát is meghaladó szélrohamok csütörtök estig. Elszórtan futó záporok is kialakulnak a felhőátvonulásokból.
Vágólapra másolva!

Egyedül a Dél-Dunántúlra nem kellett riasztást kiadni az időjárás miatt csütörtök reggel. Az erős szélvihar miatt továbbra is narancs fokozatú riasztás van érvényben Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a Dunántúl középső és nyugati régiójában. Itt a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát. Az Észak- és Dél-Alföldre sárga fokozatú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, ott a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. Budapesten villanyvezetékeket rongált meg és fákat csavart ki a vihar.

Estére lecsendesül a hidegfront miatti szélvihar, mindenütt jelentősen mérséklődik az északnyugati szél. Az alábbi térképek közül a fenti azt mutatja, milyen erős lesz a légmozgás 14 órakor, az alsón pedig az látható, az előrejelzések szerint hogyan csendesül el a szélvihar 19 órára:

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ
A legerősebb széllökéseket lila, a leggyengébbeket világoszöld szín jelöli


A frontérzékenyeknél a szeles időben érgörcsök léphetnek fel, elsősorban a bőr ereiben, de a frontbetegeknél akár a szív koszorúereiben is. A vérkeringési zavarok hatására a reumatikus ízületi bántalmak is fokozódhatnak.

Késő délutántól nyugaton, délnyugaton kevés lesz a felhő. Másutt a több órás napsütés mellett felhőátvonulásokra kell számítani elszórtan futó záporral, északkeleten akár hódara, jégdara kíséretében, az Északi-középhegység vidékén pedig hózáporral is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. Késő estére -1, +5 fok közé hűl a levegő.