Egy összesen 1445 képkockát tartalmazó felgyorsított képvideót készítettek chilei szakemberek arról, hogyan húzódik vissza rekordsebességgel az egyik patagóniai gleccser. A leggyorsabban visszahúzódó hegyi gleccserek valószínűleg Dél-Amerikában vagy a Himalájában vannak.

Gyorsabban zsugorodik Chile összes többi gleccserénél a Jorge Montt. A jégár pereme egy kilométerrel húzódott vissza 2010 februárja és 2011 januárja között a Chile és Argentína között elterülő Dél-Patagónia jégmezőn, Santiagótól mintegy 1800 kilométerre délre - mondta el a dél-chilei Valdiviában működő tudományos központ munkatársa, Andres Rivera.

A drámai visszahúzódás legfőbb oka a szakember szerint a globális felmelegedés, de a jelenséghez az is nagymértékben hozzájárul, hogy a Jorge Montt tengerbe ömlő jégár, vagyis időről-időre jégdarabok válnak le róla a körülötte lévő - néhol négyszáz méteres mélységet is elérő - fjord vizébe. Egy 1898-as térkép alapján a kutatók úgy vélik, hogy a gleccser nagyjából 19,5 kilométert húzódott vissza az elmúlt több mint egy évszázad alatt.

A szakemberek egy összesen 1445 képkockából álló gyorsított képvideót tettek közzé a gleccser egy év alatti visszahúzódásáról. Mint Rivera elmondta, azt nem tudják, hogy az általuk felállított két kamera üzembe helyezése előtt milyen sebességgel zsugorodott a gleccser. "Patagónia eddig sokkal kevésbé érzékelte a klímaváltozás hatásait, mint a világ többi része. Ennek ellenére  a régió szinte összes gleccsere veszített a térfogatából és közülük is a Jorge Montt visszahúzódása bizonyult a legdrasztikusabbnak" - mondta a szakember. A naponta négy képkockát rögzítő kamerákat napelemmel működtetik.

 

 

Michel Barer, a montreali McGill Egyetem kutatója az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) őszi találkozóján mondta el, hogy a leggyorsabban visszahúzódó hegyi gleccserek valószínűleg Dél-Amerikában, vagy talán a Himalájában vannak. Számításai szerint ezek évente 1 százalékot veszítenek a víztartalmukból. Brit és svéd szakemberek idén áprilisban megjelent tanulmánya szerint a Patagóniában vizsgált mintegy 350 gleccserből kettő kivételével mindegyik jelentősen visszahúzódott az 1800-as évek vége óta, és zsugorodásuk mértéke felgyorsult az elmúlt három évtizedben.

"Tudjuk, hogy a dél-amerikai gleccserek közül sok visszahúzódik, de a Jorge Montt tízszer gyorsabban teszi ezt, mint a szárazföldi társai. Ez pedig megmutatja, hogy milyen érzékenyek a tengerbe ömlő gleccserek a légköri és az óceáni felmelegedésre" - mondta Neil Glasser brit gleccserszakértő. Patagónia gleccserei olyan hatalmasak és annyi hóutánpótlást kapnak a telek során, hogy a kutatók szerint a következő évszázadokban még nem fenyegeti őket a teljes eltűnés veszélye.