Sorra száradnak ki a tavak Kínában

2011.12.12. 15:27

Évente húsz természetes tó szárad ki Kínában az éghajlatváltozás és az emberi beavatkozások miatt. A tavaknak nagy szerepük lenne az ökológiai egyensúly fenntartásában.

Az elsődleges okok között az éghajlatváltozást és az emberi beavatkozásokat nevezték meg a tavak helyzetéről rendezett országos szakmai fórumon a kelet-kínai Nankingban (Nanjing). Az élővizek minősége egyre romlik, gond az üledékek nagy mennyiségű halmozódása, csökken a vizes élőhelyek területe, pusztulnak a vízi élőlények - hangzott el a tanácskozáson.

A kelet-ázsiai országban körülbelül 24 ezer természetes tó található, amelyek összesen 83 ezer négyzetkilométernyi területet fednek le. A szakemberek szerint fontos szerepük van az ökológiai egyensúly fenntartásában, különösen is az árvizek megelőzésében és a szárazság okozta károk csökkentésében.

A tavak öngyógyító képessége nem elegendő ahhoz, hogy az emberi beavatkozások okozta károkat túléljék - állapították meg a szakemberek a találkozón, amelyen a 800 meghívott között jelen volt a vízforrások minisztériumának első számú vezetője is. Csen Lej (Chen Lei) kormányzati támogatást ígért a helyzet javítására.