Zivatarokat hoz az újabb hidegfront

Vágólapra másolva!
Hidegfront éri el Magyarországot a csütörtökre virradó éjszakán. Csütörtökön napközben egy-egy zivatar is kialakulhat délen, akár villámlások is előfordulhatnak.
Vágólapra másolva!

Éjszakától országszerte borult idő várható, sokfelé esővel, záporral. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.

Csütörtökön napközben délen egy-egy zivatar is kialakulhat, kiadós csapadékra főként délnyugaton van kilátás. Elsősorban Zala megyében van esély arra, hogy területi átlagban 20 milliméter csapadék hull - ez azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi felületre átlagosan húsz liter csapadék esik. A nap folyamán délen villámlás is előfordulhat egy-egy helyen - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délutántól a szél egyre többfelé északnyugatira fordul, és a Kisalföldön meg is erősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

A változó időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi.

Budapesten az egészségügyi határérték közelében alakul a szálló por mennyisége. A nitrogén-dioxid koncentrációja a belvárosban és forgalmasabb helyeken szintén elérheti az egészségügyi küszöbértéket.