Huszonhat milliárd fát ültetnek Kínában

2011.12.14. 14:55

Huszonhat milliárd fát készül ültetni Kína a következő egy évtizedben a "fokozott környezetvédelem" jelszavával. Csak az idén 614 millióan vettek rész a faültetési kampányban.

A tervek szerint évente átlagosan 650 millió embert, vagyis az ország lakosságának a felét mozgósítják az ambiciózus faültetési cél elérésére - közölte Csang Jongli (Zhang Yongli), a Nemzeti Erdészeti Hivatal vezetője. A szakember az önkéntes faültetési kampány harminc évvel ezelőtti elindítása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón beszélt a tervekről.

2011 első tizenegy hónapjában nagyjából 614 millió kínai vett részt a kezdeményezésben: az önkéntesek hatmillió hektárnyi területre 2,51 milliárd fát ültettek szerte az országban. A nagyszabású erdősítés bejelentése illeszkedik a kínai vezetés ígéretébe, amely szerint növelni fogják "erdőségeinek szén-dioxid-elnyelő kapacitását", hozzájárulva a klímaváltozás hatásainak kezeléséhez.

Az éghajlatváltozás elleni hivatalos kínai akciótervet tartalmazó novemberi fehér könyv számos környezetvédelmi kezdeményezést sorol fel. Ezek között szerepel az ország északi részén és a Jangce folyó mentén építendő szélfogó erdősáv, a mezőgazdasági területek újrafásítása, a létező erdőségek védelme, a Pekinget és a Tiencsint sújtó homokviharok kordában tartása. A kormány emellett ígéretet tett arra is, hogy a jelenleg legelőként használt területeket ismét füves vidékekké alakíttatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK